Nieuws

Innovaties binnen Europa straks met één aanvraag beschermd

Ondernemers kunnen binnenkort met één aanvraag hun uitvinding beschermen in zeventien landen van de Europese Unie. Dat kan als op 1 juni het unitair octrooi van kracht wordt.

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd door de introductie van een unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via een nieuwe Europese octrooirechtbank, het Unified Patent Court, handhaven in 17 EU-landen.

In Den Haag opent een vestiging van deze Europese rechtbank voor octrooirechtszaken. Daarmee wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. Daar profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven van, stelde minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bij de opening van het Unified Patent Court.

Minder versnippering

In 2022 vroegen Nederlandse ondernemers 6.806 Europese octrooien aan. Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie op de derde plaats, na Duitsland en Frankrijk. Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien.

Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet die versnippering tegengaan. Uitspraken gelden direct in alle 17 landen waar het unitair octrooi van kracht is.

Het octrooi gaat vanaf de start gelden in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden. Andere EU-landen kunnen zich later nog aansluiten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.