Nieuws

Oud-ASML-topman Wennink werd gepolst voor nieuwe kabinet

Voormalig ASML-topman en oud-registeraccountant Peter Wennink is eerder "via via" benaderd voor een mogelijke positie in het nieuwe kabinet. De onlangs afgezwaaide bestuurder van de Veldhovense chipmachinemaker zei dat in gesprek met BNR Nieuwsradio.

Volgens Wennink waren de gesprekken “niet heel concreet”, maar was wel “via via” de vraag gesteld of hij wellicht belangstelling had voor een plek in het nieuwe kabinet.

“Iedereen weet dat ik een warm hart heb voor de Nederlandse samenleving, dan gaan mensen weleens lijntjes uitwerpen", aldus Wennink tegen de nieuwszender. Hij ging niet in op het aanbod voor een plek in het kabinet.

Beperkingen

Met name in zijn laatste maanden als ASML-topman uitte Wennink kritiek op de regering en de Tweede Kamer. Die zouden te weinig oog hebben voor de gevolgen van beleid voor het vestigingsklimaat en de innovatiekracht van Nederland.

ASML kreeg de afgelopen jaren beperkingen opgelegd bij de export van geavanceerdere chipmachines naar China, na druk van de Verenigde Staten. Wennink zei problemen te hebben gehad met de argumenten achter de geopolitieke strijd tussen de Amerikanen en Chinezen.

Discussies werden “niet gevoerd op basis van inhoud, data en feiten, maar op basis van ideologie", meende hij. "Daar kun je van alles van vinden, maar wij zijn een bedrijf waar de belangen van je stakeholders, waaronder je klanten, en je leveranciers, je mensen en je aandeelhouders in balans gemanaged moeten worden."

Juiste beslissing

Wennink werd in april bij zijn vertrek als ceo van ASML benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving die hoge Koninklijke onderscheiding uit handen van (toen nog) premier Mark Rutte, tijdens een afscheidssymposium voor de vertrekkend topman.

De oud-ASML-baas werd bij zijn vertrek zelfs getipt als mogelijke premier van een nieuw kabinet. Verwijzend naar het recente, chaotisch verlopen debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, zegt Wennink tegenover BNR blij te zijn met zijn keuze. "Soms neem je de juiste beslissingen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.