Nieuws

Auditfees in VS staan onder druk

Grote Amerikaanse bedrijven hebben de kosten voor accountantscontroles vorig jaar lager dan de inflatie weten te houden. Dat zet druk op de grote accountantsorganisaties, die ook worstelen met afnemende vraag naar adviesdiensten.

Dat meldt de Financial Times. In totaal spendeerden de beursgenoteerde ondernemingen van de Amerikaanse S&P 500-index voor 5,3 miljard dollar aan audits over het boekjaar 2022, meldt de zakenkrant op basis van gegevens van Ideagen Audit Analytics. Dat is maar 3,2 procent meer dan in 2021 en daarmee half zoveel als de inflatie van 6,5 procent in de VS.

Het grootste aandeel in auditfees komt van PwC, dat in totaal voor 1,9 miljard dollar factureerde aan de S&P 500-klanten. Dat was evenveel als het jaar ervoor. EY haalde bijna 1,5 miljard dollar aan auditfees binnen. Deloitte nam gedurende het jaar T-Mobile US als klant over van PwC en zag de totale audit fee met acht procent stijgen naar 1,2 miljard dollar. KPMG kwam in totaal aan 739 miljoen dollar, een stijging van bijna twee procent. Gezien de inflatie betekent dat eigenlijk een daling in audit fees, die inmiddels al drie jaar aan de gang is, aldus de FT.

Efficiencywinst

Experts verwachten dat de grote accountantskantoren in de toekomst zullen aandringen op kortere contracten voor hun controles, zodat ze kostenstijgingen sneller kunnen doorberekenen. De VS kent geen verplichte roulatie van accountant na een aantal jaren.

Ook maakt de digitalisering van bedrijven dat de externe accountant minder werk hoeft te verrichten bij de controle van de cijfers. Opdrachtgevers wil graag een deel van die efficiencywinst terugzien in de rekening van de accountant, zo wordt gesteld. Bedrijven letten extra op de kosten, gezien de hoge inflatie en de economische onzekerheid.

Dat heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid advieswerk voor de grote accountantsorganisaties. De big four in de VS hebben de laatste maanden gemeld te moeten snijden in hun personele bezetting. Die inkrimping heeft vooral betrekking op de consultancytak, maar KPMG gaf recent aan ook in andere disciplines het mes te moeten zetten.

Bron: FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.