Nieuws

KPMG schrapt bijna tweeduizend banen in VS wegens economische tegenwind

KPMG gaat zijn personeelsbestand in de Verenigde Staten met vijf procent verminderen, om kosten te besparen. In totaal gaat het om bijna tweeduizend medewerkers, verspreid over alle disciplines.

Dat meldt onder meer de Financial Times. Het is de tweede aankondiging van een reductie in personeel bij de Amerikaanse tak van KPMG dit jaar. In februari maakte de organisatie al bekend circa twee procent van het personeel te schrappen, toen met name in de adviespraktijk.

Dit keer gaat het om een steviger ingreep, die bijna tweeduizend medewerkers raakt en alle disciplines betreft, ook de auditpraktijk. Reden is volgens KPMG de aanhoudende economische tegenwind.

Mismatch

In een mailbericht aan alle medewerkers spreekt chief executive Paul Knopp van een "aanzienlijke mismatch tussen de omvang van ons personeelsbestand en de hoeveelheid resources die nodig zullen zijn voor de dienstverlening in het komende jaar".

KPMG heeft momenteel circa 39.000 mensen in dienst in de VS. Volgens de organisatie is de beslissing "niet lichtvaardig" genomen, maar noodzakelijk voor succes op de langere termijn. De besparingsoperatie wordt nog dit boekjaar doorgevoerd en moet daarom al eind september zijn afgerond.

Wereldwijd telt KPMG circa 219.000 medewerkers, verspreid over 147 landen. In Nederland nam KPMG vorig jaar nog zo'n 1500 nieuwe mensen aan en telt de organisatie volgens het jongste jaarverslag ruim 3800 fte's.

Ook elders inkrimping

Niet alleen KPMG snijdt in de bezetting. Eerder dit jaar werd bekend dat EY zo'n drieduizend banen in de VS schrapt. Dat nieuws kwam kort na het mislukken van de beoogde splitsing van het kantoor en raakte eveneens zo'n vijf procent van het Amerikaanse personeelsbestand.

Deloitte reduceerde de bezetting in de VS met zo'n anderhalf procent. Ook grote consultancyhuizen als McKinsey en Accenture kondigden flinke personeelsreducties aan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.