Nieuws

EY schrapt drieduizend banen in de VS

EY schrapt ongeveer drieduizend banen in de Verenigde Staten, circa vijf procent van het totale personeelsbestand bij de Amerikaanse memberfirm. Volgens de Financial Times gaat het vooral om consultancyfuncties, vanwege "overcapaciteit".

De berichtgeving over de ontslagen werd recent al aangekondigd door de Amerikaanse top van EY, na het stoppen van de splitsingsplannen van Project Everest. In een memo aan de Amerikaanse partners sprak US managing partner Julie Boland van “bestuurlijke hervormingen” en een "vereenvoudigingsagenda" die is aangehouden vanwege Project Everest. Doel is om het komende jaar tenminste vijfhonderd miljoen dollar aan kosten te besparen.

Een woordvoerder van EY stelt tegenover de FT dat de ontslaggolf geen gevolg is van de "recent afgesloten strategische evaluatie, bekend als Project Everest", maar voortkomt vanuit het "reguliere management" van de organisatie.

"Na beoordeling van de impact van de huidige economische omstandigheden, het belang van behoud van werknemers en de overcapaciteit in delen van ons bedrijf, hebben we de moeilijke beslissing genomen om ongeveer drieduizend Amerikaanse werknemers te ontslaan", laat de woordvoerder aan de Financial Times weten.

Consultancy

Met name in de consultancypraktijk gaat het minder voorspoedig dan een jaar geleden, aldus de zakenkrant. De snelle groei in IT-diensten als gevolg van de coronapandemie is grotendeels achter de rug. Ook andere organisaties snijden daarom inmiddels in de consultancytak, maar bij EY is de ingreep wel steviger.

Na een sterke groei rondom de pandemie werven de grote kantoren inmiddels duidelijk minder mensen, bleek volgens de FT uit een recente survey van William Blair. De big four hadden ruim zestig procent minder vacatures uitstaan dan een jaar eerder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.