Nieuws

Patrick Gabriëls wordt nieuwe bestuursvoorzitter EY Nederland

Patrick Gabriëls wordt per 1 juli de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van EY Nederland. Hij volgt Jeroen Davidson op, die per 1 juli ook uittreedt als partner van EY, wegens het bereiken van de zestigjarige leeftijd.

Patrick Gabriëls RA (1972) is momenteel vicevoorzitter van de raad van bestuur en tevens voorzitter van de accountantspraktijk van EY. Hij trad in 2002 in dienst bij EY en is sinds 2006 als partner verbonden aan de firma. In juli 2021 werd hij benoemd tot voorzitter van de accountantspraktijk en werd daarmee ook lid van de raad van bestuur van EY in Nederland.

Gabriëls studeerde accountancy en bedrijfseconomie in Tilburg. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. De nieuwe EY-voorzitter kan zijn “passie voor technologie en innovatie” naar eigen zeggen “volop kwijt” binnen EY, zo stelt hij in een interview voor het blad Accountant dat binnenkort verschijnt.

Davidson

Jeroen Davidson werd in 2021 voorzitter van EY Nederland, na eerder onder meer actief te zijn geweest als vicevoorzitter in de raad van bestuur en als voorzitter van de fiscale praktijk in Nederland en de regio West-Europa en Maghreb. Hij was de tweede niet-accountant die als bestuursvoorzitter leiding gaf aan de Nederlandse EY-organisatie.

Onder zijn aanvoering vierde EY in 2023 het 140-jarig bestaan, dat werd overschaduwd door het stuklopen van een poging tot wereldwijde splitsing van assurance en advies. “De onderneming blijft in ontwikkeling, het gaat er nog een keer van komen”, zei Davidson daarover in een eerder interview in het magazine Accountant.

De raad van commissarissen van EY dankt Davidson voor zijn bijdrage aan de Nederlandse organisatie. Onder zijn leiderschap groeide EY in ons land naar meer dan €1 miljard omzet, 260 partners en ruim vijfduizend medewerkers. Ook was Davidson volgens de rvc een “drijvende kracht achter het vergroten van de maatschappelijke aanwezigheid van EY door het aangaan van sponsorschappen op het gebied van sport, cultuur en initiatieven op het gebied van duurzaamheid”.

Vacature

Door de benoeming van Gabriëls ontstaat binnen EY een vacature voor het voorzitterschap van de accountantspraktijk. De interne procedure voor de invulling daarvan is gestart en wordt naar verwachting “binnen afzienbare tijd” afgerond.

De raad van bestuur van EY in Nederland bestaat per 1 juli 2024 uit Patrick Gabriëls (voorzitter), Stephan Lauers, Danny Oosterhoff en Saskia van der Zande. Na het invullen van de vacature moet het EY-bestuur weer vijf personen tellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.