Nieuws

'Belastingontwijking kost wereld 472 miljard, veel via Nederland'

Het is de afgelopen jaren moeilijker geworden om via Nederland belasting te ontwijken, maar desondanks lijkt het alsof het aandeel van Nederland in de wereldwijde belastingontwijking is gegroeid.

Dat schrijft NRC. Overheden lopen wereldwijd jaarlijks 472 miljard dollar (427 miljard euro) mis door belastingontwijking, zo heeft het Tax Justice Network berekend. 

Volgens de organisatie, die de ontwijking bestrijdt, zorgen rijke individuen voor 171 miljard belastingverlies door hun geld weg te sluizen en bedrijven voor 301 miljard schade door winst elders op te geven. En in die 301 miljard is Nederland met een aandeel van 17 procent een van de hoofdverantwoordelijken.

'As van belastingontwijking'

Een opvallend percentage, aangezien Nederland volgens een berekening van twee jaar geleden nog 6,3 procent van de belastingontwijking door bedrijven zou hebben gefaciliteerd. 

Dat is aanzienlijk lager dan deze nieuwe schatting, hoewel het Tax Justice Network Nederland ook toen omschreef als deel van een 'as van belastingontwijking' die gezamenlijk verantwoordelijk is voor de helft van alle ontwijking door bedrijven, aldus NRC.

Bron: ANP/Mediawatch

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.