Nieuws

Generatie Z heeft vaker ondernemersambities

Bijna drie van de tien werkende jongeren (28 procent) tussen de 18 en 24 jaar overwoog het afgelopen jaar voor zichzelf te beginnen. Daarmee is 'Generatie Z' koploper onder werkenden die ondernemer willen worden.

In de leeftijdscategorie 25-34 jaar gaat het om één op de vier werkenden, ruim 25 procent. Dat percentage loopt snel af naarmate de leeftijd hoger wordt. Zo heeft maar één op de tien werkenden tussen de 45 en 54 jaar nog ondernemersambities en denkt slechts ruim drie procent van de 55+ers erover om eigen baas te worden.

Dat blijkt uit het onderzoek People at Work 2023, uitgevoerd door hr- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen.

Ontevreden en onzeker

Wat ook opvalt is dat van de werkenden tussen 18 en 34 jaar meer dan drie op de tien ontevreden is over de mogelijkheden tot opleiding en ontwikkeling bij de huidige werkgever. Meer dan een kwart van diezelfde leeftijdsgroep geeft daarnaast aan dat zij ontevreden zijn over de gelegenheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken.

De groep 18-tot 34-jarigen voelen zich het meest onzeker over baanbehoud door de huidige economische situatie. Het is dan ook die leeftijdscategorie die het vaakst alternatieven overweegt zoals voor zichzelf beginnen, of het wisselen van branche.

Volgens ADP zijn voor Generatie Z, meer dan voor andere leeftijdsgroepen, carrièreperspectief en de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken belangrijk. Daarnaast blijven salaris en werkplezier voor elke leeftijdsgroep het belangrijkst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.