Nieuws

Google brengt AI-chatbot Bard naar Nederland

Ook Nederlanders kunnen voortaan gebruikmaken van Bard, een chatbot van Google die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

De dienst is inmiddels beschikbaar in Nederland, begrijpt opdrachten in het Nederlands en kan teksten schrijven in het Nederlands. Met een Google-account kunnen mensen inloggen.

Met Bard wil Google de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT van start-up OpenAI. Enkele maanden geleden werd Bard in eerste instantie geactiveerd voor geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Populair en omstreden

De chatprogramma's kunnen vragen over een breed scala aan onderwerpen beantwoorden en teksten schrijven die zo logisch klinken dat het lijkt of ze door mensen zijn geschreven. Dat maakt zulke diensten populair, maar ook omstreden. Ook in zakelijke dienstverlening groeit het gebruik van de chatbots, onder meer bij juristen maar ook in de accountancy.

Google zegt dat het contact heeft gehad met privacytoezichthouders en dat het maatregelen neemt om gegevens van en informatie over mensen te beschermen. Bard was de afgelopen tijd in drie talen beschikbaar: Amerikaans Engels, Japans en Koreaans. Daar komen nu meer dan veertig talen bij. Behalve Nederlands zijn dat bijvoorbeeld Arabisch, Deens, Fins, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Russisch, Hindi, Spaans en Turks.

Ook op de Zuidpool

Behalve Nederland zijn er 58 andere landen en gebieden waar Bard voortaan kan worden gebruikt. Dit zijn onder meer Sint-Maarten, België, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Groenland en Vaticaanstad, maar ook de Zuidpool. Bard was al een tijdje beschikbaar op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint-Eustatius en in Suriname.

Concurrent Elon Musk heeft recent meer naar buiten gebracht over zijn plannen met kunstmatige intelligentie. Hij zet daarvoor een nieuw bedrijf op, xAI genaamd. Hij verwacht dat die technologie over 5 tot 6 jaar slimmer is dan mensen.

Musk had eerder gepleit voor een pauze op de ontwikkeling van AI en voor regelgeving. Met xAI wil hij naar eigen zeggen een "maximaal nieuwsgierige" kunstmatige intelligentie ontwikkelen. In zijn team zitten mensen die eerder bij Google en Microsoft hebben gewerkt.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.