NCTV: Kunstmatige intelligentie zorgt voor nieuwe cybergevaren
Het wordt ook steeds moeilijker om vast te stellen of teksten, foto's, video's en geluiden wel echt zijn. Diezelfde technologie maakt het echter ook mogelijk om potentiële aanvallen sneller en beter af te slaan.
Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, in het jaarlijkse cybersecuritybeeld.
Het risico op cyberaanvallen wordt groter door de "geopolitieke verharding", aldus de NCTV. Hij noemt de Russische oorlog tegen Oekraïne als voorbeeld. De laatste tijd zijn er opvallend veel aanvallen door 'hacktivisten' te zien. Die voeren geen directe aanvallen op de Nederlandse staat uit, maar wel op organisaties in Nederland. Dit zijn symbolische aanvallen, om Nederland te raken voor de steun aan Oekraïne.
Zo zijn in de afgelopen maanden onder andere de sites van de Staten-Generaal, de Raad voor de rechtspraak en enkele havens onder vuur genomen. "Maatschappij-ontwrichtende cyberincidenten hebben zich in Nederland of andere EU-landen nog niet voorgedaan. Dat is echter geen garantie voor de toekomst", aldus de NCTV.
Weerbaarder worden
De coördinator constateert ook dat cybercriminelen "steeds slimmer te werk gaan". Daarom roept hij organisaties op weerbaarder te worden, zodat de schade bij een aanval beperkt kan blijven. "Het verkleinen van de scheefgroei tussen de digitale dreiging en de weerbaarheid blijft dan ook een grote uitdaging", aldus Aalbersberg.
De politie noemt gijzelsoftware (ransomware) de grootste bedreiging voor de digitale veiligheid. Aanvallers beperken zich tegenwoordig niet meer tot het versleutelen van systemen en het eisen van losgeld. Ze proberen ook interne gegevens te stelen. Daarmee kunnen ze het slachtoffer extra afpersen.
Bovendien kunnen ze die gegevens doorverkopen op de zwarte markt, aan mensen die er bijvoorbeeld identiteitsfraude mee willen plegen. "We zien steeds vaker serieuze aanvallen met ransomware", zegt Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de bestrijding van cybercrime.
Bron: ANP/NCTV
Gerelateerd

Het einde van de waarheid: Is die voicemail wel echt uw collega?
Kunnen we als mens teksten, video's of stemmen onderscheiden die door AI zijn gemaakt? We blijken er niet zo heel goed in te zijn. Er zijn gelukkig hulpmiddelen...

Internal auditors: grootste risico voor bedrijven blijft cyber
Cyber- en databeveiliging vormt het grootste risico voor bedrijven en is het onderwerp waar internal auditors zich het meeste mee bezighouden.

Britse waakhond wil voorkomen dat AI-bedrijven te machtig worden
De Britse concurrentiewaakhond CMA wil voorkomen dat de markt van kunstmatige intelligentie (AI) in handen komt van maar een paar grote technologiebedrijven. De...

Duitse inlichtingenbaas: cyberaanvallen bedreiging lng-terminals
Cyberaanvallen vormen een bedreiging voor importterminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

LinkedIn: meeste Nederlandse bedrijven hebben geen AI-beleid
De meeste Nederlandse bedrijven hebben geen beleid opgesteld voor hoe werknemers AI (kunstmatige intelligentie) kunnen gebruiken in hun dagelijks werk.