Nieuws

Onderzoek: vrouwen straks meer de dupe van AI dan mannen

Vrouwen worden waarschijnlijk meer de dupe van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) dan mannen.

Dat stellen deskundigen van het Amerikaanse organisatieadviesconcern McKinsey. Volgens een nieuw rapport van de firma zou AI wel eens bijna een derde van het totaal aan gewerkte uren in de Amerikaanse economie overbodig kunnen maken. Onderzoekers berekenden dat vrouwen in de Verenigde Staten anderhalf keer meer kans hebben dan mannen om een nieuw beroep te moeten zoeken, omdat hun werk wordt overgenomen door AI.

Dat laatste komt volgens de kenners doordat vrouwen oververtegenwoordigd in de bedrijfstakken met banen met lagere lonen, wat bij uitstek werk zou zijn dat makkelijker door een computer gedaan zou kunnen worden. Dan gaat het bijvoorbeeld ondersteunend kantoorwerk en de klantenservice.

Ook zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers in de VS zullen volgens McKinsey sneller de negatieve gevolgen ervaren als de vraag naar productiewerkers gaat krimpen door de voortgaande technologische vernieuwingen.

Van beroep veranderen

De onderzoekers denken dat er voor het einde van 2030 minstens 12 miljoen werknemers in de VS van beroep zullen moeten veranderen. Voor een deel is dat ook het gevolg van de verduurzaming en het streven van bedrijven om CO2-neutraal te worden. Die omslag zal de Amerikaanse arbeidsmarkt komende jaren flink op zijn kop zetten, is de verwachting.

Wat zorgwekkend is, zegt McKinsey-bestuurder Kweilin Ellingrud, is dat de omslag vooral gevoeld wordt door laagbetaalde werknemers. De kans dat zij van beroep moeten veranderen is tot veertien keer groter dan bij mensen met de hoogste lonen. De meeste gedupeerden zullen straks extra vaardigheden moeten aanleren om nieuw werk te vinden.

Maar uiteindelijk zullen alle dienstverlenende beroepen, van advocaten en leraren tot financiƫle adviseurs en architecten, veranderen door de opkomst van bijvoorbeeld chatbots als ChatGPT. Het "zal waarschijnlijk niet zo'n ramp zijn", verklaart McKinsey-partner Michael Chui. Maar "het gaat bijna elke baan veranderen".

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.