Nieuws

Vitamine A: Marianne van Kimmenade over accountants en fraude

Fraude en het accountantsberoep lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Welke vaardigheden heeft de accountant nodig om scherp te zijn op fraude? Daarover spreekt Marianne van Kimmenade in Vitamine A, de podcast voor accountants.

┬╗ Beluister Vitamine A-podcast aflevering #40: Sven Budding in gesprek met Marianne van Kimmenade; via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

De rol van de accountant bij het identificeren van fraude is al jaren onderwerp van discussie. Fraude is achteraf vaak zwart/wit, maar voordat deze ontdekt wordt wellicht nog bontgekleurd of met vele grijstinten. En naderhand wordt graag naar de accountant gewezen.

Afbeelding met logo Vitamine A-podcast en foto Marianne van Kimmenade

Marianne van Kimmenade is sinds 2019 senior beleidsadviseur en 'themaregisseur fraude' bij de NBA. Zij was nauw betrokken bij de eerdere 'verkennende oorzakenanalyse fraude' van de beroepsorganisatie.

Is het identificeren van fraude de verantwoordelijkheid van de accountant? Kan die in dat opzicht voldoen aan de hoge verwachtingen van de samenleving? En kan nieuwe technologie het beroep wellicht helpen? "De accountant moet vooral de organisatie opvoeden om fraude te signaleren", meent Van Kimmenade. Bij bedrijven is het eigenlijk een "basishygi├źne", stelt zij.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.