Nieuws

VVD en D66 willen 150 miljoen voor vergroening kleine bedrijven

VVD en D66 willen dat het kabinet 150 miljoen euro steekt in een garantiefonds voor microfinanciers, zodat kleine ondernemers toegang hebben tot goedkoop krediet voor verduurzaming.

Dat meldt het Financieel Dagblad. Kleine bedrijven krijgen vaak moeilijk toegang tot krediet omdat banken niet zo happig zijn op het verstrekken van leningen aan kleine ondernemers. Daarnaast werken veel subsidies zo dat een ondernemer eerst zelf de investering moet doen voordat de subsidie verstrekt wordt. Die voorfinanciering schrikt kleine ondernemers af. Kleine bedrijven blijken ook geen gebruik te maken van de bestaande borgstelling MKB-krediet Groen. Dit komt door de hoge vaste kosten van die regeling, het ontbreken van bestaande bankrelaties, en omdat benodigde leningen vaak te klein zijn voor de bank.

Romke de Jong (D66) en Thierry Aartsen (VVD) dienen donderdag een motie in die het makkelijker moet maken voor kleine ondernemers om te investeren in vergroening van hun bedrijf. Door een garantiefonds van 150 miljoen euro op te richten kunnen microfinanciers op te zetten zouden kleine ondernemers tegen lage rentes kunnen lenen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.