Nieuws

Belgische fiscus beschuldigt Randstad van fiscaal misbruik

De Belgische belastingdienst heeft 72 miljoen euro geclaimd bij bedrijven in België van uitzendconcern Randstad.

Dat meldt De Tijd. Volgens de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) maakt Randstad misbruik van het dubbelbelastingverdrag tussen België en Zwitserland. Dankzij een uiterst voordelige overeenkomst met de belastingdienst van Zwitserland, betaalt Randstad slechts 1,87 procent belasting over de geldstromen van België naar Zwitserland. De Randstad-ondernemingen in België hebben leningen afgesloten bij de Zwitserse tak van Randstad en voldoen de rentebetalingen met inkomsten die zij in België genereren.

Normaal gesproken zou het belastingtarief over de inkomsten ruim 20 procent zijn, maar dankzij het dubbelbelastingverdrag betalen de Randstad-bedrijven geen belasting op die bedragen, omdat ze al in Zwitserland worden belast. De BBI vindt dat Randstad misbruik maakt van het verdrag en heeft inmiddels al van de rechtbank in Brussel gelijk gekregen.

Beroep

Randstad heeft beroep aangetekend en dringt ook aan op overleg tussen de Zwitserse en Belgische fiscus. Randstad heeft een groot deel van de 72 miljoen euro wel al betaald, en krijgt het geld weer terug als de rechter alsnog het uitzendbureau gelijk geeft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.