Nieuws

FTM: Oligarchen, miljonairs en criminelen gebruiken Nederlandse rechtsvorm als dekmantel

De rechtsvorm 'stichting administratiekantoor' is wereldwijd uitgegroeid tot geliefd instrument voor fraudeurs, oligarchen en kleptocraten. Zij gebruiken deze beheersconstructie om onzichtbaar te blijven en hun vermogen te kunnen verhullen en verplaatsen.

Dat stelt onderzoekswebsite Follow the Money. De stichting administratiekantoor (STAK) is een typisch Nederlandse rechtsvorm, oorspronkelijk vooral populair bij (familie)bedrijven om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld verkwistende erfgenamen, aldus FTM. Maar in de afgelopen decennia is de STAK door fiscalisten en vermogensbeheerders ontdekt als vehikel om echte belanghebbenden en hun vermogens onzichtbaar te maken.

Momenteel telt Nederland zo'n 21.000 STAKs. Financieel dienstverleners prijzen de rechtsvorm wereldwijd aan als "stabiel, veilig en discreet". Eerder trof FTM in de Pandora Papers ruim vijftig STAK’s aan. Vaak is onduidelijk waar ze voor dienen en in wiens belang.

Zorgelijk

"De discretie van de STAK maakt haar ook geliefd bij belastingontwijkers, fraudeurs en kleptocraten", zo schrijft FTM. "Vermogens kunnen eenvoudig worden verborgen, en eigenaren afgeschermd."

Volgens experts is het toegenomen gebruik van de STAK in internationale bedrijfsstructuren "zorgelijk". Notarissen zouden zich kritischer op moeten stellen over inzet van de STAK als rechtsvorm. Maar een concreet antwoord op misbruik is er nog niet. "Je kunt moeilijk mensen verbieden een stichting op te richten. We leven niet in een politiestaat."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.