Nieuws

Kritisch volger accountantsberoep Henk Nijboer verlaat Tweede Kamer

Net als veel andere Kamerleden heeft ook PvdA'er Henk Nijboer aangegeven na de komende verkiezingen niet terug te willen keren in de Tweede Kamer. Nijboer speelde jarenlang een actieve rol in politieke discussies over het accountantsberoep.

Henk Nijboer begon in september 2012 als Kamerlid tijdens de financiële crisis en hield zich destijds veel bezig met de gevolgen daarvan voor de Nederlandse economie en overheidsfinanciën, zo schrijft hij op 'X' (Twitter) in een brief over zijn komende vertrek.

Hij richtte zich in die eerste jaren als Kamerlid regelmatig op banken, verzekeraars en accountants “die met onverantwoord en roekeloos gedrag zoveel ellende hadden veroorzaakt”, stelt hij in de brief.

Kritische vragen

Nijboer stelde in de loop der jaren regelmatig kritische vragen over actuele kwesties rondom accountants, zoals de onafhankelijkheid van accountancy-hoogleraren, de partnerinkomens of de opzet van de permanente educatie. "In de Tweede Kamer spreken we vaker over accountants dan mij lief is", zei hij eens tijdens een bijeenkomst voor accountants.

In het najaar van 2014 was hij wel positief over het verbeterplan In het publiek belang, waarin 53 maatregelen voor de sector werden gepresenteerd. "Die voorstellen zijn veelomvattend en ingrijpend, de sector moet er hard mee aan de slag." Vervolgens toonde hij zich wel weer kritisch over de voortgang van die verbeterplannen.

Goed mis

In zijn optiek was de maatschappelijke rol van de accountants destijds te weinig zichtbaar. "Het was echt goed mis in de sector", zei hij in 2016 in een interview in het magazine Accountant. "De houding van de accountant, de fiscalist, de notaris zou er op gericht moeten zijn om te doen wat de wetgever heeft bedoeld. Als je ergens zou wonen waar iedereen alles deed wat niet bij wet verboden was, leefde je in een onleefbaar land."

De "rode ridder" van het Binnenhof benadrukte destijds in het interview dat de klant niet de partij is die de rekening van de accountant betaalt. "De klant is de maatschappij, daar doen ze het voor." Nijboer gaf ook aan na zijn Kamerlidmaatschap geen adviesfunctie bij een accountantsorganisatie te ambiëren, zoals sommige politici eerder wel vervulden. "Daarin zijn andere mensen veel beter."

Zorgen over koers PvdA

In zijn afscheidsbrief erkent Nijboer dat hij "zorgen" heeft over de politieke koers van de PvdA, nu die samen met GroenLinks aan de verkiezingen mee wil doen met een gezamenlijke lijst. "De kiezers verdienen Kamerleden die volmondig in de nieuwe samenwerking geloven", zegt hij.

Met elf jaar ervaring is Nijboer een van de langstzittende Kamerleden van zijn partij. Hij zette zich ook veelvuldig in voor zijn eigen provincie Groningen, bijvoorbeeld waar het ging om de gaswinning en de daardoor veroorzaakte aardbevingen.

Meer financieel woordvoerders weg

Henk Nijboer is niet de enige financieel woordvoerder van een politieke partij die na de komende Tweede Kamerverkiezingen (22 november, daags voor de Accountantsdag) het parlement wil verlaten. Zo kondigden ook SP-Kamerlid Mahir Alkaya en D66-lid Romke de Jong hun afscheid aan. Net als Nijboer hebben zij momenteel zitting in de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Ook minister Sigrid Kaag van Financiën kondigde aan na de verkiezingen de Nederlandse politiek te verlaten. De nieuwe Wet toekomst accountancysector, waaraan onder haar regie is gewerkt, moet nog door de Tweede Kamer. Samen met beleggersorganisaties VEB en Eumedion heeft de NBA recent bij de commissie Financiën bepleit de voortgang van die wet niet te laten vertragen door de val van het kabinet.   

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.