Nieuws

MKB-Nederland: Ondernemers moeten coronaschulden aanpakken

MKB-Nederland roept ondernemers met een coronaschuld opnieuw op om contact op te nemen met de Belastingdienst. Ondernemers die vrezen failliet te gaan, moeten "goed advies inwinnen", zegt de brancheorganisatie. Veel ondernemers proberen via 'hulplijnen' nog een oplossing te vinden voor hun belastingschuld.

Op 28 augustus verliep de deadline waarop ondernemers, die nog geen actie ondernamen om hun schuld aan de Belastingdienst terug te betalen, zich konden melden. MKB-Nederland benadrukt dat ondernemers zelf met de Belastingdienst in gesprek moeten gaan. "Iedereen die dat nog niet heeft gedaan, moet dat zo snel mogelijk doen", stelt een woordvoerder. "Ondernemers die echt geen uitweg meer zien en aan een faillissement denken, moeten ook goed advies inwinnen over dat ze niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden."

Begin juni hadden zo'n 45.000 ondernemers nog niets gedaan om de tijdens de coronapandemie uitgestelde belastingen alsnog te storten. Dat zijn volgens de brancheorganisatie veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals ondernemers met een horecazaak of winkel.

Omdat met name zulke ondernemingen gedurende langere tijd veel beperkingen kregen opgelegd, zijn ze volgens MKB-Nederland "oververtegenwoordigd” in de groep ondernemingen die nu met een belastingschuld te maken heeft.

Hulplijnen

Veel ondernemers schakelen inmiddels hulplijnen in rondom het terugbetalen van hun coronaschulden aan de Belastingdienst. Zo kwamen er de afgelopen tijd bij Geldfit, een organisatie die hulp biedt bij geldzorgen, honderden telefoontjes per week binnen. Veel ondernemers geven aan graag hun problemen zelf te willen oplossen. "Ze zijn gewend alles zelf te regelen, willen nog harder werken om de eindjes aan elkaar te knopen en vragen minder snel om hulp."

Bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is het de laatste dagen hectisch. Modelbrieven voor uitstel bij de Belastingdienst werden honderden keren gedownload. "Normaal gesproken krijgen we een paar telefoontjes per dag, nu tientallen", aldus directeur Michiel Hordijk. "Ondernemers zijn bang en driftig op zoek naar de laatste strohalm. We krijgen veel vragen over of het nog zin heeft onze modelbrieven in te dienen, waarmee ondernemers uitstel kunnen vragen. Ook vragen mensen of ze nog gebruik kunnen maken van regelingen."

Waarom ondernemers zo laat pas actie ondernemen, blijft gissen, zegt Hordijk. Sommige ondernemers hoopten dat de schuld wellicht kwijtgescholden zou worden, zegt hij. "Als je een schuld van 70.000 euro hebt waarvan je zeker weet dat je die niet kunt betalen, dan zit er ook een zweem wanhoop omheen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.