Nieuws

Ondernemingskamer: AFM legt boekhoudregels verkeerd uit

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft volgens de rechter accountancyregels verkeerd geïnterpreteerd, in een handhavingszaak tegen investeringsmaatschappij Momentum Capital uit Amsterdam.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens de AFM had Momentum Capital beleggers om de tuin geleid door vastgoed in BraziliĆ« te hoog te waarderen. De toezichthouder eiste een correctie en vond dat Momentum beleggers op de hoogte moest stellen, onder laste van een dwangsom van 100 duizend euro.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) steunde aanvankelijk de AFM, maar de Ondernemingskamer heeft nu geoordeeld dat Momentum Capital juist heeft gehandeld en de opgelegde afwaardering van 28 miljoen euro onterecht was.

Geen klachten

Ondanks deze uitspraak lijkt de AFM niet van plan het persbericht over de beschuldigingen in te trekken. Momentum Capital overweegt verdere juridische stappen als de AFM het bericht niet corrigeert. Investeerders hebben hun geld al terug en er zijn geen klachten, volgens de investeringsmaatschappij.

Volgens emeritus-hoogleraar Financial Accounting Henk Langendijk klopt de uitspraak van de Ondernemingskamer, die mede tot stand kwam door de input van hoogleraren Egbert Eeftink en Martin Hoogendoorn. "Dat zijn twee kanonnen uit mijn vak", aldus Langendijk in het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.