Nieuws

AFM presenteert 'navigatiepunten' voor toepassing van CSRD

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van dubbelematerialiteitsanalyse in de jaarverslaggeving over 2023. De toezichthouder komt op basis daarvan met een lijst van tien navigatiepunten, die helpen bij het opstellen van zulke analyses.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) treedt vanaf het boekjaar 2024 in werking voor grote beursgenoteerde ondernemingen. De CSRD-richtlijn geeft gebruikers van jaarverslagen inzicht in impact, kansen en risico's op het gebied van duurzaamheid. Ook kan de CSRD input bieden voor de strategische koers van een onderneming.

Sleutelrol

De dubbelematerialiteitsanalyse speelt hierbij een sleutelrol, aldus de AFM. Via die analyse wordt duidelijk welk effect een onderneming heeft op haar omgeving (impactmaterialiteit) en hoe duurzaamheidsaspecten effect kunnen hebben op het succes van een onderneming (financiële materialiteit). "Onze boodschap is duidelijk: ondanks de uitdagingen is het mogelijk om hier transparant over te rapporteren", zo stelt de AFM. Volgens de toezichthouder blijkt dat ook uit de goede voorbeelden die zij al tegenkomt.

"Begrijpelijk en transparant communiceren over de dubbele materialiteit is belangrijk, omdat dit de hoeksteen is voor goede duurzaamheidsverslaggeving", benadrukt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "In ons onderzoek zien we ook dat het kan."

Navigatiepunten

Om inzicht te krijgen in hoe beursgenoteerde ondernemingen nu al informatie verstrekken over belangrijke thema's in de dubbelematerialiteitsanalyses in hun jaarverslaggeving over 2023, heeft de AFM onderzoek gedaan bij 29 ondernemingen. Daaruit blijkt dat zij de nieuwe vereisten complex vinden en in 2023 al gestart zijn met de benodigde aanpassingen. Veel van de onderzochte bedrijven melden dat hun aanpassingsprocessen nog lopende zijn.

Op basis van het onderzoek heeft de AFM tien navigatiepunten opgesteld, die ondernemingen kunnen ondersteunen bij de implementatie van de dubbelematerialiteitsanalyse in de verslaggeving. Deze zijn gebaseerd op de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en een aantal good practices in de jaarverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen. Hiermee kunnen gebruikers ook het gesprek met de onderneming over de koers aangaan, aldus de toezichthouder.

Toezicht op omgang met CSRD

In het toezicht op de jaarverslaggeving over boekjaar 2024 beoordeelt de AFM hoe bedrijven omgaan met de CSRD. Dat gaat via de reguliere desktop-reviews, zo geeft de toezichthouder aan.

Ook gaat de AFM thematisch onderzoek doen naar een specifiek duurzaamheidsthema, dat gerelateerd is aan de naleving van de CSRD.

AFM: ‘Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.