Nieuws

Lijst met energiezuinige investeringen van bedrijven tussentijds uitgebreid

De lijst met fiscaal voordeel voor energiezuinige investeringen van bedrijven is tussentijds uitgebreid. Vanaf 5 september kan voor drie aanvullingen een energie-investeringsaftrek worden ingediend. Die uitbreiding geldt met terugwerkende kracht voor investeringen vanaf 1 januari 2023.

De lijst vormt de basis van de zogenoemde Energie-Investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die investeren in vooraf geselecteerde innovatieve en energiezuinige bedrijfsmiddelen uit de EIA-lijst kunnen dit jaar 45,5 procent van de kosten aftrekken van de winst.

Bedrijven die tussen 1 januari 2023 en 5 september 2023 in de betreffende technieken hebben geĆÆnvesteerd, kunnen deze melden tot maximaal drie maanden na 5 september 2023.  

Aanvullingen

De eerste uitbreiding van de EIA geldt voor investeringen waarvoor ook subsidie vanuit de regeling Energie-efficiƫntie Glastuinbouw (EG) is verleend. Op grond van een op 28 december 2022 gepubliceerde regeling konden bedrijven geen gebruik meer maken van de EIA voor investeringen waarvoor EG-subsidie was verleend. Dat is nu wel weer mogelijk.

Een tweede aanvulling is voor investeringen in warmte- en/of koudenetten. Het besluit van vorig jaar om de warmte- en koudenetten in de EIA te schrappen is genomen in de veronderstelling dat deze infrastructuur op andere wijzen voldoende gestimuleerd wordt, onder andere via de nieuwe regeling voor warmteInfrastructuur (WIS). Het blijkt dat stimulering vanuit de EIA naast de nieuwe subsidieregeling Warmtenet Investeringssubsidie (WIS) nog noodzakelijk is voor een succesvolle energietransitie.

De derde aanvulling richt zich op CO2-afvang voor permanente opslag. Het blijkt dat de SDE++-regeling niet alle investeringen in deze techniek ondersteunt, waardoor stimulering via de EIA noodzakelijk blijft.

Energielijst

De Energielijst van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt ieder jaar geactualiseerd. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan bedrijfsmiddelen vanaf. Ook worden soms technische eisen aangepast.

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie. De actuele Energielijst is beschikbaar via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.