Nieuws

Deloitte Nederland: omzet groeit, winst daalt

Deloitte Nederland heeft in het boekjaar 2022/2023 een omzet gerealiseerd van 1,36 miljard, 7 procent meer dan vorig jaar. De winst daalde echter met 17 procent, vanwege hoge personeelskosten, investeringen en een dalende vraag naar adviesdiensten.

Dat blijkt uit het Integrated Annual Report van het accountants- en advieskantoor. "We kijken terug op een jaar dat zich kenmerkt door voortdurende geopolitieke onzekerheid, hoge inflatie, een teruglopende economie en een veranderende wereld door snel opkomende technologie├źn. Dit heeft ook zijn weerslag op onze resultaten", aldus Hans Honig, ceo van Deloitte Nederland.

Winstdaling

De winstdaling van 17 procent is aanzienlijk, van 212,1 miljoen naar 175,7 miljoen euro. Daarnaast vlakt de omzetgroei af; die was in het vorige boekjaren gemiddeld nog 9,5 procent. Honig zegt zich echter geen zorgen te maken over de langere termijn. "We zijn stevig blijven investeren in ons talent, duurzaamheid en digitalisering met name in generative AI. De digitale transformatie gaat verder en wij staan, net als onze klanten, aan de vooravond van een volgende golf aan ingrijpende technologische veranderingen. Dit is waarom we, ondanks de onzekerheid dit jaar, positief blijven voor de middellange termijn."

Deloitte heeft bijna duizend nieuwe werknemers in een jaar tijd aangenomen. Tegen het Financieele Dagblad zegt Honig dat Deloitte daardoor nu wat "ruim in zijn jas" zit, maar dat de verwachting is dat ze daar in de loop van het jaar wel weer ingroeien. Honig geeft daarentegen wel aan zich zorgen te maken over het aantal accountants dat Deloitte weet binnen te halen, vooral met het oog op de toekomst. "Als je ziet hoe sterk de afname van nieuwe studenten in dit vak is, dan is dat reden voor zorg", aldus Honig.

Vierjarige strategie

Het boekjaar 2022/2023 markeert het einde van een vierjarige strategie van Deloitte. "We zijn een meer purpose-gerichte, duurzame en inclusieve organisatie geworden met zeer betrokken talent en een mooie, diverse klantenportefeuille. Rond sustainability hebben we grote prioriteiten als ESG-rapportering en assurance, maar dragen we ook bij aan het oplossen van de grote uitdagingen in de samenleving met thema's als energie, voedsel en gezondheid. Dit vraagt om samenwerking in ecosystemen die wij als Deloitte kunnen bevorderen en versnellen. De wereldwijde strategie om verder te internationaliseren, maakt dat we onze schaal en diepte van onze competenties optimaal kunnen benutten. Het geeft ook nieuwe groeimogelijkheden voor de Nederlandse praktijk." 

Honig zegt verder trots te zijn op de resultaten van Deloitte op het gebied van auditkwaliteit. "Voor het derde jaar op rij hebben we op alle reviews op de kwaliteit van onze audits een positieve beoordeling van onze toezichthouders ontvangen." 

Omzet per servicelijn (in mln)

  FY22/23 FY21/22 % groei
Audit & Assurance 300,6 277,8 8,2
Tax & Legal 263,5 238,7 10,4
Consulting 466,9 446,4 4,6
Risk Advisory 195,4 170,5 14,6
Financial Advisory 132,7 135,1 -1,8
Support/Overig 0,4 1,1 -63,6
Totaal 1.359,5 1.269,6 7,1

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.