Nieuws

Hulpactie Marokko in de knel door 'onbetrouwbare accountant'

Een hulpactie van de Stichting Najiba voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko lijkt in de knel te komen, als gevolg van een "rammelende administratie" en een "onbetrouwbare accountant". ING wil de bankrekening van de stichting sluiten.

Daarover bericht het FD. De Stichting Najiba haalde de afgelopen dagen zeker 900.000 euro op voor de slachtoffers van de aardbeving, maar zou volgens ING niet voldoen aan de regels tegen witwassen. Daarom wil de bank eind september de rekening van de stichting opzeggen.

Zonder bankrekening kan Najiba geen stortingen van donateurs meer ontvangen. De stichting vecht het besluit van de bank aan. Andere banken weigeren de stichting als nieuwe klant aan te nemen, aldus het FD.

ING wil tegenover de krant niet ingaan op de zaak, omdat de bank geen informatie geeft over individuele klanten. Maar volgens het FD is een "rammelende administratie" van de stichting mogelijk de oorzaak. De stichting deponeerde nog nooit een goedgekeurde jaarrekening bij de Kamer van Koophandel en grote uitgaven werden niet goed gespecificeerd.

Verdachte accountant

Inmiddels heeft de stichting een accountant uit het Twentse dorpje Manderveen, maar die wordt verdacht van een miljoenenfraude met coronagelden, aldus de krant. Volgens de advocaat van de stichting is dat "botte pech"; de accountant zou zijn binnengehaald op advies van de boekhouder van de stichting.

"De stichting was niet bekend met de verdenkingen. Die zijn op internet ook niet makkelijk te vinden, omdat daar niet zijn achternaam wordt genoemd", stelt de advocaat. "Bovendien staat hij nog steeds in het accountantsregister."

De betrokken accountant was niet bereikbaar voor commentaar, meldt het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.