Nieuws

KPMG: Meerderheid pensioenbestuurders verwacht geen kostenbesparing door nieuwe pensioenwet

Ruim driekwart van de bestuurders bij pensioenfondsen verwacht dat de administratiekosten in het nieuwe pensioenstelsel gelijk zijn aan of hoger uitvallen dan het oude stelsel. Ook zijn zij bezorgd over de communicatie rondom het nieuwe stelsel, de zorgplicht en het tijdig op orde krijgen van de datakwaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder bestuurders van Nederlandse pensioenfondsen. 78 procent denkt dat de kosten na de transitie niet lager zullen zijn dan daarvoor. Bestuurders zijn daarmee sceptischer geworden, want vorig jaar was dat nog minder dan zestig procent. Een derde rekent op een kostenstijging.

Daarnaast valt in het onderzoek op dat met name grote pensioenfondsen een stevige uitdaging zien in de datakwaliteit. Goede datakwaliteit is van belang om ervoor te zorgen dat de deelnemer krijgt waar hij/zij recht op heeft. Kleine fondsen maken zich hier minder zorgen over.

Invaren

Ook blijkt dat pensioenfondsen zeer behoedzaam zijn ten aanzien van het invaren (de al opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten overdragen naar het nieuwe stelsel). Van de fondsen die al hebben besloten te kiezen voor invaren, laat 83 procent de daarvoor ontwikkelde modellen valideren door een onafhankelijke, externe partij.

Net als vorig jaar is deelnemerscommunicatie een punt van zorg, meent 76 procent van de deelnemende pensioenfondsen. Verder wordt de zorgplicht door 36 procent van de deelnemende fondsen genoemd als aandachtspunt.

Over de hele linie is het vertrouwen in een succesvolle en tijdige transitie van het pensioenstelsel afgenomen. Vorig jaar gaf 70 procent van de respondenten aan daar vertrouwen in te hebben, nu is dat nog 59 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.