Nieuws

Omzet accountancy bijna zeven procent hoger in tweede kwartaal

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2023 ruim tien procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de accountancy steeg de omzet met bijna zeven procent. Wel was de omzetgroei bij alle branches lager dan een kwartaal eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van nieuwe cijfers over zakelijke dienstverleners. De groei in zakelijke diensten werd deels veroorzaakt door hogere prijzen en was wel aanzienlijk kleiner dan in voorgaande kwartalen. Over heel 2022 groeide de omzet van de branche met gemiddeld 17,4 procent.

Accountancy

Bij de administratieve dienstverlening, bestaande uit accountancy, belastingadvisering en administratie, steeg de omzet in het tweede kwartaal met 6,8 procent. Bij de IT-dienstverleners was de omzet negen procent hoger. De omzet stijgt daar nu twaalf kwartalen op rij. Alleen in het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet in de IT, daarvoor was de laatste omzetafname in het derde kwartaal van 2013.

Ook managementadviesbureaus deden het goed, daar steeg de omzet met 12,5 procent in het tweede kwartaal. Bij ingenieurs groeide de omzet met 7,4 procent. De omzetgroei van juridische dienstverleners bleef met 2,7 procent wat achter bij de andere branches.

Reisbranche en beveiliging

De reisbranche behaalde een omzetstijging van ruim 33 procent. Samen met de beveiliging, waar de omzet met bijna dertig procent groeide, zorgde de reisbranche voor de hogere gemiddelde omzetstijging van ruim tien procent.

De architectenbureaus zagen als enige beroepsgroep in de zakelijke dienstverlening de omzet iets dalen; deze daling bedroeg 2,6 procent.

Bron: CBS 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.