Nieuws

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen

De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

Dat blijkt uit de Net Zero Economy Index 2023, uitgebracht door de Britse PwC-organisatie. In de vorige editie van de index ging PwC nog uit van een noodzakelijke jaarlijkse daling van de uitstoot met ruim 15 procent, inmiddels is dat ruim 17 procent geworden.

De daling van de CO2-uitstoot blijft tot nu toe achter bij de ambities in het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot zo mogelijk anderhalve graad Celsius. 

Wereldwijde reductie

Om de doelen van Parijs te halen is een wereldwijde CO2-reductie nodig van vier procent per jaar. Dat wordt in de EU inmiddels gehaald, maar wereldwijd komt de reductie niet verder dan gemiddeld 2,5 procent. Zo blijft de VS steken op minder dan 0,4 procent en noteerde Indonesiƫ afgelopen jaar zelfs een stijging in uitstoot van ruim 21 procent, blijkt uit de index.

Daarom moet het tempo van reductie met een factor zeven omhoog, aldus PwC, al erkent de organisatie ook dat 17 procent reductie per jaar is meer dan welk land ooit heeft gerealiseerd. De opstellers van de index roepen op tot actie en willen dat nog meer wordt ingezet op zonne- en windenergie.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.