Nieuws

Strenge EU-regels voor zes big techbedrijven

Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook-eigenaar Meta, Microsoft en TikTok-moeder ByteDance worden onderworpen aan strenge regelgeving van de Europese Unie. Ze moeten meer concurrentie toelaten op hun platforms.

De zes big techbedrijven zijn zo groot en machtig dat ze dienen als poortwachters voor diensten van anderen, stelt de Europese Commissie. Dat schept verantwoordelijkheid en daarom krijgen ze extra voorschriften opgelegd via de Digital Markets Act (DMA).

De Europese Commissie spreekt van een poortwachter als een platform minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft, een omzet van minstens 7,5 miljard euro en een marktwaarde van boven de 75 miljard. Ook bedrijven die niet aan dat signalement voldoen, maar wel een "diepgewortelde en duurzame positie" op de markt hebben, kan als poortwachter worden aangemerkt.

De regels van de DMA gaan gelden voor 22 zoekmachines, sociale media, besturingssystemen en internetmarktplaatsen en andere 'kerndiensten' van de grote zes, van wie er vijf uit de Verenigde Staten en een uit China komen. Hun sleutelrol in de toegang tot veel diensten maakt hen bijna almachtig. Gebruikers zijn daardoor soms tot hen veroordeeld en concurrenten komen in de knel.

Ruimte voor anderen

Daarom moeten de poortwachters concurrenten en anderen de ruimte geven op hun platforms, schrijft de DMA voor. Eigen diensten en producten mogen niet meer beter worden uitgestald dan die van anderen en 'interoperabiliteit' moet mogelijk worden. Een WhatsApp-gebruiker zou dan bijvoorbeeld ook berichten kunnen sturen naar en ontvangen van een andere berichtendienst. Verder moeten platformgebruikers voortaan afkunnen van ongevraagde extra geïnstalleerde software.

De zes grote concerns krijgen nog een halfjaar de tijd om zich aan de nieuwe regels te gaan houden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet.

Gezelschap

Mogelijk krijgen de poortwachters tegen die tijd gezelschap van andere bedrijven. Samsung meldde zich eerder al uit eigen beweging bij het dagelijks bestuur van de EU en ook Booking denkt in aanmerking te komen.

De commissie onderzoekt nog of Apples besturingssysteem voor de iPad moet worden toegevoegd. Ook bekijkt de commissie of Microsofts zoekmachine Bing en Apples iMessage het poortwachterspredicaat verdienen. Bing kan niet in de schaduw staan van grote concurrent Google, vindt Microsoft. Apple stelt dat het niet weet hoeveel mensen iMessage gebruiken.

Bron: ANP/EC

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.