Nieuws

Accountant onthult geheimen over prins Albert van Monaco

Een voormalige 'accountant' van prins Albert van Monaco heeft, na een beschuldiging van corruptie, geheime notities over de familie Grimaldi openbaar gemaakt.

Dat meldt de Telegraaf, die spreekt van "het grootste schandaal ooit in de geschiedenis van het vorstendom aan de Côte d'Azur". 'Accountant' Claude Palmero, ook aangeduid als de 'administrateur des biens', legde in notitieboekjes meer twintig jaar lang zaken vast over de handel en wandel in het prinsdom.

Zo zou prins Albert een geheime bankrekening bij BNP gebruiken om zijn minnaressen in de watten te kunnen leggen. Op die manier zouden in de loop der jaren miljoenen zijn betaald aan "ex-geliefden en buitenechtelijke kinderen", aldus de krant.

Albert zou onder meer een appartement in New York van drie miljoen dollar cadeau hebben geschonken aan één van die kinderen en voor zijn ex-geliefde een appartement in Londen hebben gekocht, plus een dure investering in een kledingboetiek van haar hebben gedaan.  

Geldhonger

De vrouw van Albert, prinses Charlène, zou volgens de eerder ontslagen boekhouder/accountant last hebben van "grenzeloze geldhonger", zo schrijft de Telegraaf. Zo vroeg zij in 2016 om een bedrag van 77.000 euro in contanten, ondanks de miljoenentoelage die ze al kreeg. Minder dan een jaar later moest de accountant via een betaling van zes ton opnieuw haar rekening aanzuiveren. Daarop stelde hij voor om voortaan een limiet in te stellen op de creditcards van de prinselijke familie.

Eind 2019 schreef de accountant dat Charlène in acht jaar tijd zo'n vijftien miljoen euro had uitgegeven, twee keer zoveel als haar totale toelage over die jaren. Tijdens een vakantie op Corsica spendeerde de prinses in zo'n tien weken tijd een bedrag van bijna een miljoen euro. Daarnaast gaf zij ongeveer een miljoen uit aan de inrichting van haar eigen kantoor. De accountant erkende dat hij geen controle meer had over haar uitgaven.

Hij trok uiteindelijk aan de bel, maar de zussen van prins Albert, de prinsessen Stéphanie en Caroline, beschuldigden hem ervan een "obscure boekhouder" te zijn, die bovendien de eerdere erfenis van hun vader niet eerlijk zou hebben verdeeld. Om de verongelijkte zussen milder te stemmen, verhoogde accountant Palmero hun toelagen in een aantal stappen met duizenden euro's per maand. "In 2023 kreeg Caroline in totaal ruim 900.000 euro, terwijl Stéphanie genoegen moest nemen met 800.000 euro", aldus de Telegraaf.

Corruptie

Inmiddels is de voormalige accountant ontslagen, na berichtgeving over corruptie door een website die schrijft over de gang van zaken in Monaco. Volgens die site zouden vertrouwelingen van prins Albert de vastgoedmarkt in het dwergstaatje manipuleren voor persoonlijk gewin.

Accountant Palmero, die al voor Prins Rainier III, de vader van Albert, de bankrekeningen beheerde, werd daarop de laan uitgestuurd. Volgens prins Albert tonen de beschuldigingen van de oud-accountant "zijn ware aard en het weinige respect".

In de Franse krant Le Monde wordt ook melding gemaakt van spionage, beïnvloeding van rechters en journalisten, het opzetten van offshore bedrijven, het beheren van rekeningen in Zwitserland en het ontwijken van de Franse belastingdienst, zo meldt de Telegraaf. Prins Albert stelt via zijn advocaat dat Palmero niet langer zijn vertrouwen geniet en dat justitie nu maar haar werk moet doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.