Nieuws

Ceo's voorzien nog snellere veranderingen in 2024

Ceo's en wereldwijde topbestuurders uit diverse sectoren stellen dat 2023 een jaar van ingrijpende verandering was, voornamelijk gedreven door doorbraken in AI-technologie. Ze voorspellen een nog sneller tempo van verandering voor 2024.

Ruim driekwart van de Nederlandse ceo's beschouwt de snelle ontwikkelingen als een kans, blijkt uit de meest recente 'Pulse of Change 2024 Index' van adviesorganisatie Accenture, die vlak voor het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd.

De index baseert zich op data over bedrijfsprestaties en een wereldwijde enquête onder meer dan 3.400 ceo's en andere topbestuurders van grote bedrijven. Uit de enquête blijkt dat 88 procent van de topbestuurders wereldwijd en 79 procent in Nederland verwachten dat veranderingen in 2024 nog sneller zullen plaatsvinden.

AI

De index toont aan dat bedrijven vooral worden uitgedaagd door nieuwe technologieën, met name door de snelle ontwikkeling van AI. In 2023 is technologie uitgegroeid tot de belangrijkste factor die bedrijven dwingt zich snel aan te passen; een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van het voorgaande jaar, stelt de index.

Andere belangrijke factoren die bedrijven beïnvloeden zijn personeelskwesties, zoals het tekort aan geschoolde werknemers en lage betrokkenheid van het personeel, en economische veranderingen. Deze factoren vereisen dat bedrijven hun strategieën voortdurend aanpassen.

Kans

Wereldwijd ziet 60 procent van hen deze snelle verandering als een kans, tegen 76 procent in Nederland, waarbij 68 procent meer omzetgroei in 2024 verwacht. Ondanks deze positieve vooruitzichten voelt meer dan de helft (52 procent) van de topbestuurders zich niet volledig voorbereid op de uitdagingen die deze snelle veranderingen met zich meebrengen.

Hoewel technologische vooruitgang als een kans wordt gezien, maakt 72 procent van de topbestuurders zich zorgen over hoe verantwoordelijk AI en andere technologieën worden gebruikt.

Index

De index onderzoekt de invloed van zes primaire factoren op bedrijven wereldwijd: technologie, personeel, economie, geopolitiek, klimaat en consumentengedrag & maatschappelijke trends. Daarbij wordt gekeken naar concrete data zoals IT-investeringen, arbeidsmarktstatistieken, geopolitieke risico's en de effecten van klimaatverandering. Deze gegevens geven een beeld van de impact van deze factoren op het bedrijfsleven.

Daarnaast hield Accenture in oktober en november 2023 een wereldwijde enquête onder meer dan 3.400 bestuurders uit twintig landen en negentien sectoren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.