Nieuws

ECB vindt het nog te vroeg om te praten over renteverlaging

De beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB) vinden het nog "prematuur" om te praten over een renteverlaging. Volgens ECB-president Christine Lagarde komen de komende tijd nog zoveel nieuwe gegevens binnen die relevant zijn voor een besluit over de rente. Daarom wil de bank zich volgens haar niet vastpinnen aan een datum.

De Française benadrukte na het rentebesluit van de ECB dat een volgende rentestap afhankelijk is van hoe bijvoorbeeld het prijsniveau in de eurozone zich blijft ontwikkelen. Ook belangrijk zijn nieuwe gegevens over de lonen. Een besluit over een renteverlaging is dus "data-afhankelijk, niet datumafhankelijk", aldus Lagarde.

4 procent

De ECB besloot om de rente in de eurozone te handhaven op het huidige hoge niveau van 4 procent. De ECB begon in 2022 met het in rap tempo opvoeren van de rente om de hoge inflatie te bestrijden. Maar de laatste renteverhoging dateert alweer van september vorig jaar.

Renteverlaging

Nu de inflatie niet meer zo hoog is als voorheen, is de grote vraag wanneer de rentetarieven van de centrale bank weer omlaag mogen. De hogere rente remt namelijk de economische groei. Verschillende ECB-bestuurders lieten al doorschemeren dat een renteverlaging later dit jaar tot de mogelijkheden behoort. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat de loonstijging afzwakt, zodat hogere lonen de inflatie niet extra kunnen aanjagen.

Tijdens het World Economic Forum (WEF), dat in het Zwitserse Davos werd gehouden, gaf Lagarde zelf nog aan "het waarschijnlijk te achten" dat de rente deze zomer zal worden verlaagd. Het centralebankhoofd zei recent dat ze sindsdien niet van standpunt is veranderd. Maar ze hintte er tegelijk op dat aan haar inschatting van vorige week ook weer niet te veel waarde moet worden gehecht.

Factoren

Op de achtergrond spelen nog tal van factoren die de groei van de economie en de inflatie kunnen beïnvloeden, benadrukte Lagarde daarnaast. Zo woedt de oorlog in Oekraïne nog steeds voort. Ook wees ze erop dat de transporttarieven in de scheepvaart de laatste tijd flink zijn opgelopen door de strijd in het Midden-Oosten. Veel rederijen varen voorlopig niet meer met hun schepen door de Rode Zee en het Suezkanaal uit angst voor aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.