Nieuws

IMF: Opkomst AI raakt bijna vier op tien banen wereldwijd

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) raakt bijna vier op de tien banen ter wereld. Vooral rijkere landen kunnen profiteren van de voordelen van nieuwe technische mogelijkheden. Maar ze krijgen ook meer te maken met de nadelen, zoals een dreigende terugloop van de werkgelegenheid omdat AI werk van mensen overneemt. Ook kunnen lonen hierdoor onder druk komen te staan.

Dat zegt Kristalina Georgieva, managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De kans is groot dat AI zorgt voor meer ongelijkheid op de wereld, waarschuwt de topvrouw van de VN-organisatie. Werknemers die bijvoorbeeld minder kunnen werken door AI en daardoor een lager inkomen hebben, raken achter op de mensen die door de technologie productiever kunnen werken en meer kunnen verdienen.

Armere landen hebben volgens het IMF waarschijnlijk minder voordeel van AI. Veel van deze landen hebben daar namelijk niet de mensen met de juiste vaardigheden voor of de infrastructuur. Daarom kan de technologie ook de ongelijkheid tussen landen vergroten.

Vangnetten

Overheden zouden zich er voor in moeten zetten om de ongelijkheid door de opkomst van AI zoveel mogelijk te voorkomen. Landen moeten volgens het IMF uitgebreide vangnetten opzetten en omscholing aanbieden aan mensen die door kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld hun baan kwijt kunnen raken.

Steeds meer bedrijven maken in rap tempo gebruik van AI en ook daarom is het nodig dat overheden ingrijpen, meent Georgieva. Zo bouwen steeds meer techconcerns eigen chatbots. Google meldde recent wereldwijd honderden banen te schrappen op de afdelingen van zijn assistent, smartphones en slimme horloges en thermostaten, omdat het concern meer wil investeren in het ontwikkelen van AI.

Topman Denis Machuel van Adecco, het grootste uitzendconcern van de wereld, stelt ook dat AI banen kan laten verdwijnen en kan zorgen voor nieuwe banen. Computers zullen veel taken overnemen van mensen, maar tegelijk raakt de wereld waarschijnlijk overspoeld met "nog meer data, nog meer manieren om naar verbanden, producten en diensten te kijken", aldus Machuel. Daarvoor zijn ook mensen nodig.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.