Nieuws

Kabinet moet meer doen om armsten gezonder te maken

Het kabinet moet meer doen om de gezondheidsverschillen tussen de rijkste en de armste mensen in Nederland kleiner te maken. De armste mensen van Nederland leven gemiddeld acht jaar korter dan de rijkste mensen en zijn gemiddeld 24 jaar minder lang gezond.

Om de gezondheid van vooral kwetsbare mensen te verbeteren moet het beleid op de lange termijn meer gaan over het aanpakken van de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico's en minder op nazorg, vindt de Sociaal-Economische Raad (SER). Versterk lokale plannen voor het verbeteren van de gezondheid en geef daarbij voorrang aan wijken waarin veel kwetsbare mensen wonen, adviseert de SER bijvoorbeeld. Maak kinderen en jongeren gezonder door ze meer te laten bewegen als ze op school zijn, geef ze gezonde maaltijden en zorg ook voor gelijkere kansen in het onderwijs. Laat iedereen die kan werken dat ook doen voor een goed loon. Mensen met gezondheidsproblemen werken namelijk veel minder vaak dan gezonde mensen en de arbeidsmarkt is al lange tijd erg krap.

Hulp kabinet

Het is volgens de SER belangrijk dat het kabinet mensen helpt gezonder te zijn, omdat ze dan onafhankelijker zijn en beter mee kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Gezondere mensen en kleinere verschillen hierin zijn "een noodzakelijk onderdeel van het streven naar brede welvaart", zegt SER-voorzitter Kim Putters.

De gezondheidsverschillen worden alleen maar groter als het kabinet niks doet, zegt de adviesraad. Tot nu toe is beleid te veel gericht op de gedachte dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. Maar gezondheidsproblemen hebben volgens de SER vaak te maken met de situatie waarin mensen opgroeien, wonen en werken.

Bestaanszekerheid

De bestaanszekerheid van mensen moet beter om gezond te kunnen leven, zegt de adviesraad verder. Daarbij moet het kabinet zorgen dat mensen werk kunnen krijgen en houden, een leefbaar inkomen hebben, geldproblemen kunnen voorkomen, een gezonde en betaalbare woning kunnen krijgen en toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg. Dat laatste is volgens de SER niet alleen belangrijk voor de armste mensen, maar ook voor middeninkomens. Ook zij mijden soms zorg als ze geldproblemen hebben.

 

Bron: ANP

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.