Nieuws

Ondernemingsklimaat krijgt voldoende, maar waardering daalt licht

Meer dan driekwart van de ondernemers geeft het Nederlandse ondernemingsklimaat een voldoende, maar de waardering is wel afgenomen. Het 'rapportcijfer' daalt licht van een 6,7 naar een 6,4. Het kabinet wil extra inzetten op technologie.

De daling van het rapportcijfer blijkt uit de eerste editie van de Monitor Ondernemingsklimaat, die het kabinet met een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Percepties over de digitale, kennis- en fysieke infrastructuur laten een positief beeld zien, evenals de kwaliteit van leven en de nabijheid van belanghebbenden.

Het belastingklimaat, de uitvoerbaarheid van regelgeving, financiering (specifiek durfkapitaal), de voorspelbaarheid en stabiliteit van beleid en het sentiment over het bedrijfsleven komen naar voren als belangrijke aandachtspunten. 

Ondernemingsklimaat

Een aantrekkelijk ondernemingsklimaat is van essentieel belang voor een sterk verdienvermogen en brede welvaart van Nederland, aldus het kabinet. Volgens minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) werkt het kabinet aan goede randvoorwaarden voor dat ondernemingsklimaat, zoals stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid, minder regeldruk en de beschikbaarheid van voldoende ruimte voor bedrijven.

Ook goede toegang tot financiering voor ondernemers en ondersteuning van werkgevers bij de aanpak van personeelstekorten in techniek en ICT hebben de aandacht van het kabinet. Daarnaast nemen overheid en netbeheerders maatregelen om de capaciteitsproblemen op het energienet aan te pakken, onder meer door het stroomnet sneller uit te breiden en de huidige ruimte op het net beter te benutten.

Sentiment

De bewindspersonen benadrukken dat een sterk ondernemingsklimaat een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van samenleving en bedrijfsleven. "De manier waarop we over bedrijven praten heeft impact op ons ondernemingsklimaat", aldus minister Adriaansens van EZK. "Zo speelt een negatief maatschappelijk sentiment over grote bedrijven mee in de bestuurskamer bij investeringsbeslissingen. Ons bedrijfsleven is van doorslaggevend belang om onze huidige welvaart te behouden en verder te versterken. Het is goed om ons dat te realiseren en het bedrijfsleven de waardering te geven die het verdient."

Volgens staatssecretaris Van Rij staat Nederland wereldwijd bekend als een innovatief land met bijbehorende economie. "De fiscaliteit speelt daar een belangrijke rol in. Een stabiel en voorspelbaar fiscaal klimaat is van groot belang. Daar moeten we aan blijven werken."

Technologie

Minister Adriaansens heeft naast de monitor ook een Nationale Technologiestrategie toegestuurd aan de Tweede Kamer. Daarin worden tien 'sleuteltechnologieën' benoemd, die zijn geselecteerd samen met het bedrijfsleven en de wetenschap.

Doel is op het gebied van technologie meer toonaangevende Nederlandse bedrijven zoals ASML te laten ontstaan. Naast het behoud van werkgelegenheid moeten die ook bijdragen aan minder afhankelijkheid van andere landen.

In het FD stelt minister Adriaansens dat Nederland keuzes moet maken in het economisch beleid. "We laten duizend bloemen bloeien. Dat is ook onze kracht. Maar in de huidige omstandigheden moet je nadenken waar je het verschil kunt maken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.