Nieuws

RVO wil zaken voor ondernemers simpeler en aantrekkelijker maken

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noemt het geheel aan overheidsregels, wetten en programma’s te omvangrijk en te complex, door de stapeling van politieke wensen en beleid. De politiek vergeet bij plannen vaak de uitvoerbaarheid, aldus de uitvoeringsorganisatie.

Het moet simpeler, stelt de RVO in haar uitgave Stand van RVO van 2023. Daarin schetst de uitvoeringsorganisatie de belangrijkste knelpunten bij de dienstverlening aan ondernemers. "Het is tijd om minder te willen", stelt de RVO, die pleit voor minder administratieve druk en minder frustratie bij ondernemers, "zonder dat de overheid in ambities gas terugneemt".

De organisatie wil dat bij politiek en beleid de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en de ambitie om het simpel te houden centraal komt te staan. "Alleen dan kan de volle potentie van ondernemend Nederland worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de transities waar Nederland voor staat."

Uitvoering

In de publicatie roept de RVO de politiek en beleidsmakers om de uitvoering te betrekken bij het ontwerp van nieuwe wetten en regelingen, om valse verwachtingen te voorkomen. Bij de uitvoering moet de grootste groep de norm bepalen, zodat een regeling grotendeels geautomatiseerd kan worden uitgevoerd. "Zo ontstaat ruimte bij de uitvoering voor maatwerk voor de uitzonderingen", aldus de RVO. "Nu wordt te vaak de uitzondering tot norm verheven en creëren we complexiteit en onuitvoerbare regelingen."

Volgens de uitvoeringsorganisatie zijn er te veel regelingen vanuit verschillende ministeries, die met elkaar concurreren of conflicteren. Dat vraagt om betere Rijksbrede coördinatie, betere samenwerking en meer bundeling van regels. "Het uitgangspunt moet altijd zijn: Houd het simpel."

Administratieve lasten

De RVO pleit voor het verminderen van de administratieve lasten voor ondernemers. "Complexiteit die ondernemers ervaren bestaat uit vaak onnodige administratieve druk die voortkomt uit bewijslast", stelt de organisatie. Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer, haken af en raken gefrustreerd.

De RVO ondersteunt jaarlijks zo'n 1,9 miljoen ondernemers. In 2022 was daarmee een bedrag van € 12,4 miljard gemoeid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.