Nieuws

Strengere Europese regels tegen witwassen

De contouren van nieuwe antiwitwasmaatregelen zijn bekend. Brussel wil voetbalclubs inzetten als nieuwe poortwachters tegen witwasconstructies.

Onderhandelaars van het Europese Parlement bereikten een voorlopig akkoord met de EU-lidstaten over antiwitwasmaatregelen. De voorstellen geven de financiële inlichtingeneenheden (FIU's) meer bevoegdheden bij het opsporen van gevallen van witwassen, terrorismefinanciering en sanctieontduiking. Ook zullen de FIU's verdachte transacties kunnen opschorten.

Meldingsplichtigen

Onderdeel van de maatregelen is een uniformering van regels. Zo moet er in de gehele Europese Unie een limiet van 10.000 euro gelden voor contante betalingen en wordt de toepassing van regels, sanctiemaatregelen en het toezicht gelijkgetrokken. Informatie over uiteindelijke begunstigden (UBO's) moet toegankelijk zijn. De uniformering moet voorkomen dat de regels lokaal worden omzeild.

De maatregelen zullen gelden voor meldingsplichtige instellingen, zoals banken en accountantskantoren. Speciale aandacht is er voor de meldingsplicht van voetbalclubs. Europese clubs worden verplicht om de identiteit van spelers en mecenassen in kaart te brengen en verdachte transacties te melden aan de betrokken FIU's. De nieuwe regels moeten vanaf 2029 gelden voor voetbalclubs.

Brusselse besluiten

De voorstellen maken deel uit van een pakket van wetgevende maatregelen, zoals de zesde antiwitwasrichtlijn en het gemeenschappelijke rulebook van antiwitwasmaatregelen.

Eerder bereikten de Europese Raad en het Europees Parlement een akkoord over de instelling van een Europese antiwitwastoezichthouder (AMLA). De nieuwe maatregelen moeten nog door raad en parlement worden goedgekeurd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.