Nieuws

Toezichthouder VS toch akkoord met komst beursgenoteerde bitcoinfondsen

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is akkoord gegaan met de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. Dat maakt de cryptomunt toegankelijker voor een grotere groep beleggers, wat de vraag naar en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. Eerder werd via X al ten onrechte gemeld dat de SEC groen licht had gegeven aan de bitcoinfondsen.

De toezichthouder keurde in totaal elf bitcoin-ETF's (Exchange Traded Funds) goed. Naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder werd in de cryptowereld al lange tijd reikhalzend uitgekeken. Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk beweegt aan de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoin te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoin.

Bij de goedgekeurde trackers van de bitcoin zit onder andere een ETF van BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder. Ook de bitcoinfondsen van ARK Investments en Fidelity krijgen via een versnelde procedure goedkeuring van de toezichthouder.

Niet eerste land

De VS zijn niet het eerste land waar bitcoin-ETF's te verhandelen zijn. Zo kreeg een tracker van vermogensbeheerder Jacobi Asset Management vorig jaar al een notering aan de Amsterdamse beurs. Maar de VS zijn 's werelds grootste kapitaalmarkt. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken.

In de aanloop naar het besluit van de SEC verscheen al een nepbericht op het officiƫle X-account van de beurswaakhond, dat de goedkeuring leek te bevestigen. SEC-topman Gary Gensler verklaarde kort daarna dat deze mededeling niet klopte.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.