EU-Rekenkamer: natuur ondermijnd door coulant landbouwbeleid
De Europese klimaat- en natuurdoelen worden misschien niet gehaald door de vrijheid die de EU-landen hebben gekregen om het Europese landbouwbeleid om te zetten in nationale plannen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.
Door het ontbreken van duidelijke criteria hebben veel EU-landen, ook Nederland, allerlei biodiversiteitsdoelen of afspraken over broeikasgassen achterwege gelaten in de plannen.
De beleidsplannen voor het gebruik van de Europese landbouwfondsen voor de periode 2023-2027 geven de boeren daarom minder administratie, maar missen soms ambitie op natuur- en klimaatgebied. Bovendien zijn allerlei voorwaarden die wel waren vastgelegd, zoals over gewasrotatie, na de recente boerenprotesten versoepeld.
Gebruik duidelijke criteria
Door gebrek aan duidelijke criteria is het bovendien niet mogelijk om milieu- en klimaatdoelen binnen de landbouwsector tussen EU-lidstaten onderling te vergelijken, of die te vergelijken met een voorgaande periode, stelt de Europese Rekenkamer.
Terwijl juist de landbouw "een aanzienlijke impact op het klimaat en het milieu" heeft, aldus het rapport. "De sector is verantwoordelijk voor 13,1 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie." Voor de volgende periode van het zogenoemde gemeenschappelijk landbouwbeleid moeten dergelijke meetbare criteria er dus wel komen, beveelt de rekenkamer aan.
Green Deal
In de zogenoemde Green Deal hebben de EU-landen afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden. Dat laatste moet door mogelijke oplossingen op een eerlijke manier over allerlei sectoren te spreiden.
Landbouw is een van de grootste uitgavenposten van de Europese Unie. Het budget voor subsidies voor de Europese landbouwsector bedraagt 31 procent (378,5 miljard euro) van de totale EU-begroting voor 2021-2027.
Bron: ANP
Gerelateerd
Nieuwe Europarlementariërs hebben soms forse bijverdiensten
Een derde van de nieuw benoemde Europarlementariërs heeft naast hun salaris bijverdiensten van ruim 120.000 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio....
Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden....
Nat voorjaar leidt opnieuw tot lagere voedselproductie
Nederland produceert ook dit jaar minder voedsel dan een jaar eerder. Met name aardappel- en groenteboeren kampen met de gevolgen van een "extreem nat voorjaar".
Staatsschulden eurolanden lopen verder op
De staatsschulden van de eurolanden zijn in het eerste kwartaal van dit jaar verder opgelopen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, meldt het Europese...
Belgische accountant kritisch over wegenonderhoud
Het Belgische wegennet behoort tot de slechtste van Europa. Volgens een Belgische accountant komt dat, omdat de overheid bij het wegenonderhoud alleen kijkt naar...