Qredits lanceert duurzaamheidslening voor mkb
Qredits gaat ondernemers helpen met het verduurzamen van hun bedrijf. Vanaf 1 oktober biedt de stichting een duurzaamheidslening aan van maximaal € 50.000 tegen een rente van 4,95 procent, voor mkb-ondernemers die willen investeren in energieopwekking en/of besparing.
De MKB Duurzaamheidslening wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en met funding van ASN Bank en BNP Paribas. Zo willen die partijen mkb-ondernemers helpen het energieverbruik in hun bedrijf te verminderen.
Bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf wil investeren in verduurzaming, maar kan dit niet zelf betalen, blijkt uit onderzoek. De duurzaamheidslening moet daarbij helpen.
Qredits start met het verstrekken van duurzaamheidsleningen in heel Nederland en op de BES-eilanden. Het ministerie van Economische Zaken stelt voor de doelgroep rentesubsidie beschikbaar, waardoor ondernemers tegen lagere lasten toch kunnen verduurzamen.
Buiten de besparingsplicht
De nieuwe duurzaamheidslening kan gebruikt worden voor investeringen waarmee duurzame energie wordt opgewekt of opgeslagen. Maar ook voor investeringen die leiden tot besparing van energiegebruik, of tot reductie van fossiele brandstoffen.
Bedrijven met een jaarlijks energiegebruik van minder dan 50.000KWh en/of gasverbruik van minder dan 25.000m3, die niet onder de energiebesparingsplicht vallen, komen in aanmerking voor de MKB Duurzaamheidslening.
Stimulans
Het ministerie van Economische Zaken verstrekt een rentesubsidie van tien miljoen euro vanuit het Klimaatfonds, tot eind 2026. Hiermee is het mogelijk om ongeveer 1.750 ondernemers te helpen met hun verduurzamingsplannen.
De overheid ziet de rentesubsidie als stimulans voor ondernemers die niet vallen onder de energiebesparingsplicht. "Als overheid vinden wij het belangrijk om ondernemers te ondersteunen in duurzame investeringen", licht minister Beljaarts van EZ toe.
ASN Bank stelt specifieke duurzaamheidsfunding voor een bedrag van vijftien miljoen euro beschikbaar aan Qredits, waarmee de stichting vanaf 1 oktober kan starten met het verstrekken van duurzaamheidsleningen.
Mkb-ondernemers kunnen informatie over de nieuwe duurzaamheidslening vinden op de website van Qredits. De stichting zonder winstoogmerk is de grootste niet-bancaire financier voor ondernemers in Nederland
Gerelateerd

Bedrijfsvoering mkb al voor meer dan de helft circulair
Ondernemingen in het mkb hebben al voor meer dan de helft (56 procent) een circulaire bedrijfsvoering geïmplementeerd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd...

Provincie Zuid-Holland opent loket voor circulair ondernemen
De provincie Zuid-Holland heeft een loket geopend waar ondernemers terechtkunnen met vragen over reststromen en hernieuwbare grondstoffen. Dat circulaire loket bestond...

Daling uitstoot vlakt af, meer nodig om klimaatdoel te halen
De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is vorig jaar met slechts 1,6 procent afgenomen. Dat is een fors lager percentage dan in de twee jaren daarvoor, toen...

Studenten financiële economie zijn nodig voor oplossing klimaatcrisis
Goede financieel-economisch opgeleide mensen zijn van groot belang om vooruitgang te boeken op belangrijke maatschappelijke dossiers, zoals het klimaatvraagstuk....

Europese auto-industrie krijgt meer tijd om CO2-doelstellingen te halen
Europese autofabrikanten krijgen meer tijd om hun emissiereductiedoelstelling te halen. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen toegezegd. De...