Nieuws

Achtste oob-accountantskantoor in Nederland komt uit Cyprus

Na het Portugese CFA heeft ook het Cypriotische accountantskantoor GCP Auditors Ltd een registratie van de AFM gekregen. Het is daarmee het tweede buitenlandse kantoor dat gebruik maakt van de veelbesproken 'Portugalroute'.

GCP uit Cyprus staat sinds 8 februari geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het kantoor heeft ook een vergunning van de toezichthouder op Cyprus. Na de zes Nederlandse oob-accountantsorganisaties en het Portugese CFA wordt GCP hiermee het achtste accountantskantoor op de Nederlandse markt dat beursgenoteerde ondernemingen mag controleren. 

Net als CFA werkt het relatief kleine kantoor GCP samen met een Nederlands accountantskantoor voor de aanvraag van de registratie. In dit geval gaat het om het Amsterdamse Auditnext. Volgens het FD is directeur Marc Lodder blij met de registratie en gaat hij namens GCP straks de jaarcijfers ondertekenen.  

Intentieverklaring

GCP zou met "meerdere beursgenoteerde bedrijven" een intentieverklaring hebben getekend om de controle te kunnen verrichten, aldus het FD. Het gaat om Lavide Holding, DGB Group en Bever Holding; drie beursfondsen die eerder op het 'strafbankje' van Euronext zaten, omdat ze er niet in slaagden een controlerend accountant te vinden.

In januari werd bekend dat de fondsen een Europees accountantskantoor hadden gevonden, waarop Euronext aangaf dat de delistingprocedure van de bedrijven werd gestopt. Anders dan eerder bij het Portugese CFA heeft de registratie van GCP bij de AFM ruim een jaar geduurd. Het kantoor meldde zich al in januari 2023 bij de toezichthouder voor registratie.

GCP

Volgens de vaksite AccountancyVanmorgen is GCP Auditors Ltd in 2005 in Cyprus opgericht door George Panayiotou FCA, lid van het Institute of Certified Public Accountants of Cyprus en fellow member van het Britse ICAEW.

GCP heeft een hoofdkantoor in de kustplaats Larnaca, een bijkantoor in Nicosia en bedient zowel lokale als internationale klanten uit Cyprus, het VK en andere "Europese rechtsgebieden". Volgens AvM beschikt het kantoor over een "intern team van gekwalificeerde professionals, waaronder accountants, belastingdeskundigen, boekhouders en bedrijfsadviseurs".

Eigenaar Panayiotou ziet geen reden voor kritiek en negatieve publiciteit, stelt hij tegenover de vaksite, want GCP beschikt over de benodigde papieren en zowel Euronext als de NBA geven aan dat er behoefte is aan meer oob-accountantskantoren. Hij zal de dienstverlening van GCP vooralsnog beperken tot een klein aantal opdrachtgevers. "We are quite confident that we can provide excellent professional services. On the other hand, our current strategy is not to carry out audits of large companies." Hij sluit niet uit dat meer accountantskantoren uit Cyprus belangstelling zullen tonen voor de Nederlandse markt.

Mazen in de wet

Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, erkent in het FD dat er juridisch weinig te doen is tegen de registratie, op basis van Europese regelgeving. "Maar het wekt bij beleggers natuurlijk geen vertrouwen dat bedrijven via de mazen in de wet voldoen aan de regel dat ze hun jaarrekeningen door gecertificeerde accountants moeten laten controleren."

Everts pleit voor aanpassing van de Nederlandse implementatie van de Europese regels. "Het is nooit de bedoeling geweest dat oob-kantoren uit landen waar weinig toezicht is, dat is in Portugal en op Cyprus zo, hier waar wel veel toezicht is actief kunnen zijn." De VEB is hierover in gesprek met de AFM en het ministerie van Financiën.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.