Nieuws

Boete van bijna 3 miljoen voor onlinebank Knab

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Knab een boete van bijna 3 miljoen euro opgelegd. De onlinebank is volgens de toezichthouder onzorgvuldig geweest in het beheersen van kredietrisico's waaraan de bank blootstond.

DNB waarschuwde Knab in 2019 al over de onzorgvuldigheden bij platforms waar vragers en aanbieders van krediet bij elkaar worden gebracht om leningen af te sluiten. In 2022 deed de toezichthouder nader onderzoek naar de beheersing van de risico's van deze leningen. Daaruit bleek dat Knab hierin nog steeds tekortschoot.

In beroep

De boete voor de overtreding is vastgesteld op 2.968.750 euro. DNB heeft bij de hoogte van de boete meegewogen dat Knab al in 2019 was gewaarschuwd. Knab heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan.

Knab gaat niet in beroep tegen de boete van bijna 3 miljoen euro die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uitgedeeld, laat de onlinebank weten. Knab zegt de processen om de risico's rond deze kredieten te beheersen te hebben verbeterd. Het ging om leningen die in 2019 in totaal 6 procent van de balans uitmaakten. Nu gaat het om iets minder dan 1 procent.

Knab werd in 2012 opgericht als onderdeel van verzekeraar Aegon. In juni 2023 werden de Nederlandse activiteiten van Aegon, waaronder Knab, overgenomen door ASR. Die verkocht de bank dit jaar door aan het Oostenrijkse BAWAG.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.