Nieuws

Britse Maagdeneilanden tellen relatief meeste bedrijven

De Britse Maagdeneilanden tellen zestien ingeschreven bedrijven per hoofd van de beroepsbevolking. Daarmee scoort dit belastingparadijs wereldwijd veruit het hoogste. Nederland zit met 0,1 bedrijf per hoofd van de beroepsbevolking op het wereldwijde gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek waar economenwebsite ESB over bericht. De Britse Maagdeneilanden zijn populair, omdat bedrijven daar volledig belastingvrij winst kunnen boeken. Ook de Kaaimaneilanden en de Seychellen scoren hoog, al ligt het cijfer daar met circa twee ingeschreven bedrijven per hoofd van de beroepsbevolking al een stuk lager.

VS en Europa

In de Verenigde Staten scoren de staten Delaware en Wyoming hoog. Delaware wordt veel gebruikt door brievenbusmaatschappijen die royalty-inkomsten ontvangen, omdat die daar onbelast blijven. Wyoming is volgens de onderzoekers waarschijnlijk populair omdat de identiteit van een bedrijfseigenaar daar makkelijk geheim kan blijven. "Zo lenen brievenbusmaatschappijen in Wyoming zich voor belastingontduiking en fraude", schrijft de economensite.

Binnen Europa lijken vooral in Liechtenstein veel bedrijven brievenbusmaatschappijen te zitten. Het wereldwijde gemiddelde ligt op bijna 0,1 bedrijf per hoofd van de beroepsbevolking, de score die ook Nederland heeft. De indicator van de onderzoekers toont geen relatief grote hoeveelheid brievenbusmaatschappijen in Nederland, ondanks de status van ons land als doorvoerland voor internationale geldstromen.

Maatstaf

Brievenbusmaatschappijen spelen een belangrijke rol bij belastingontwijking, maar ook bij illegale activiteiten als belastingontduiking, witwassen en corruptie. Een abnormaal hoge score betekent dat veel bedrijven waarschijnlijk geen reële economische activiteiten ondernemen, maar dienen als doorstroomkanalen of schijnconstructies.

Een nadeel van de gehanteerde maatstaf is dat grote economieën er relatief ongevoelig voor zijn, erkennen de onderzoekers. Een groot aantal brievenbusmaatschappijen in absolute termen valt minder op als het aantal reguliere bedrijven en de beroepsbevolking groot zijn.

Onder meer de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds houden lijsten bij met landen met een verhoogd risico op belastingontduiking of witwassen. De indicator uit het onderzoek kan dergelijke lijsten kwantitatief onderbouwen, aldus ESB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.