Nieuws

BST: podcasts over actualiteiten, innovatie, duurzaamheid en meer

Aan de reeks BusySeasonTalks, de huiskamergesprekken voor accountants, is in de eerste weken van 2024 weer een aantal nieuwe edities toegevoegd. BST blijft inzetten op podcasts.

Begin januari werd de honderdste uitzending opgenomen, tevens de eerste Engelstalige editie, met EY-partner Hanneke Overbeek, die sprak over talentontwikkeling en leiderschap.

Strategisch adviseur Menno Lanting ging in januari bij BST in op het belang van innovatie en digitale transformatie. "Nu accountant zijn en niets over AI weten? Als ik in een sollicitatiecommissie zat, zou ik daar een punt van maken", aldus Lanting.

Actualiteiten

Marcel Pheijffer, Arnout van Kempen en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe bespraken medio januari bij BST de actualiteiten in de sector. Daarbij ging het over de nieuwe accountantswet, fraude, de verklaring omtrent risicobeheersing en het recente NBA-ledenonderzoek. "Checklisten zijn niet om een vinkje te zetten of met ja en nee in te vullen. Checklisten zijn bedoeld om een denkproces in gang te brengen", stelde Pheijffer in de discussie.

Editie 103 was een gesprek met emeritus hoogleraar Leen Paape en Constant Rams, programmadirecteur bij Nyenrode Business Universiteit, over het rapport van de Expertgroep Educatie en hoe de opleiding voor accountants nog beter kan worden.

Cultuur en gedrag

BST sprak in januari ook met Petra Tijmstra (NBA, PwC) en Therese Grohnert (Maastricht University) over cultuur en leiderschap in de sector. De rol van de accountant vraagt om professionele besluitvorming en een kritische instelling. Maar wat drijft accountants en hoe navigeren zij door de complexe wereld van regels en menselijke interacties om tot de beste beslissingen te komen? 

Met Ewout Brouwers van PIA Group spraken de hosts van BST over private equity in de accountancy. Hoewel je bij private equity misschien snel denkt aan een korte horizon en focus op rendement, is het model van PIA anders, stelt Brouwers. "Wil je een sector radicaal veranderen? Dan moet die verandering van binnenuit komen."

Duurzaamheid

In februari ging het bij BST ook over duurzaamheid en de Sustainable Development Goals agenda 2030. "We moeten het met z'n allen doen", aldus  Jacques Buith (Global Partner Deloitte). Ook Michel Scholte (Impact Institute & True Price) ging in op de stand van de SDG's.

De jongste editie van de reeks podcasts gaat over IT-audit, AI en de Digital Service Act & Digital Marketing Act. Gasten zijn Manon van Rietschoten (KPMG) en Wilfried Olthof (NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors). Voor deze maand staat onder meer ook weer een actualiteitensessie op het programma. Meer over de BST-podcasts is te vinden via de LinkedIn-pagina van BusySeasonTalks.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.