Nieuws

Fiscalisten voelen zich vaker onbegrepen en onbemind

Belastingexperts, met name bij grote bedrijven, krijgen veel kritiek omdat ze belastingontwijking mogelijk zouden maken. Veel fiscalisten hebben het gevoel dat de maatschappij te makkelijk oordeelt over een onderwerp waar veel mensen weinig van afweten.

Dat concludeert Elody Hutten in haar proefschrift Tax Professionals Under Societal Pressure, A Dutch Case Studie on Responses tot BEPS, waarover het Financieele Dagblad schrijft. Volgens Hutten denken fiscalisten sterk vanuit regels en wetten. Sommigen menen ook dat ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid geen onderdeel is van hun taak, en dat zij slechts binnen de regels die de maatschappij stel hun werk doen.

Nieuwe bankiers

Desondanks krijgen zij nogal wat kritiek te verduren naar aanleiding van berichtgeving over belastingontwijking en politici die daar een speerpunt van maken. Sommige fiscalisten merken dat zij daardoor niet meer met trots kunnen vertellen over hun beroep. "Wij zijn de nieuwe bankiers", zegt een bedrijfsfiscalist tegen het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.