Nieuws

Vrouwelijke zzp'ers vragen lager tarief dan mannen

Vrouwelijke hogeropgeleide zzp'ers vragen gemiddeld een lager uurtarief dan mannelijke hogeropgeleide zelfstandigen, Dat lijkt te liggen aan de onderhandelvaardigheden van sommige vrouwelijke zzp'er.

Minder vrouwen dan mannen die meededen aan een onderzoek onder meer dan tienduizend zzp'ers van de online bank Knab noemden zichzelf een goede onderhandelaar, terwijl het uurtarief van mannen ongeveer hetzelfde bedraagt als dat van vrouwen die zichzelf zien als een goede onderhandelaar.

Bachelor- en masterdiploma

De verschillen zijn te zien bij zelfstandigen met een bachelor- en masterdiploma. Vrouwelijke zzp'ers die een bachelor hebben afgerond, vragen een gemiddeld 16 procent lager uurtarief dan mannen, aldus Knab. Bij zelfstandigen met een masterdiploma scheelt het 13 procent. Het verschil is veel kleiner bij zelfstandigen die geen studie hebben afgerond, namelijk 4 procent.

Slecht beeld uurtarieven

Ondanks de kloof zijn hogeropgeleide vrouwelijke zelfstandigen volgens Knab ongeveer net zo tevreden over hun uurtarief als mannelijke zzp'ers met een diploma. Dat kan te maken hebben met onwetendheid, denkt de onlinebank. Vier op de tien zzp'ers hebben namelijk een slecht beeld van de uurtarieven die hun concurrenten rekenen.

Met het delen van dit soort cijfers hoopt directeur Nadine Klokke van Knab zzp'ers te helpen een passender uurtarief te vragen. "We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.