Nieuws

Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

Brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liet hierover een studie uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek, waarin meer dan 2.200 werknemers zijn ondervraagd. Daaruit komt naar voren dat niet alle overheidsmaatregelen aansluiten bij wat werknemers willen. De onderzoekers noemen onder meer de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die sinds 2020 geldt. Volgens die wet moeten werkgevers een veel hogere werkloosheidspremie betalen voor flexwerkers dan voor medewerkers met een vast contract. Dat moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Maar veel oproepkrachten in de detailhandel willen volgens de onderzoekers geen vast aantal uur per week werken.

Verplicht vast contract

De brancheorganisatie wil dat medewerkers die ergens een jaar werken bijvoorbeeld zelf kunnen vragen om vaste uren te werken. Nu zijn werkgevers verplicht om flexwerkers na een jaar een vast contract aan te bieden.

De maatregelen tegen flexwerk passen volgens het onderzoek ook niet bij de behoeften van werkgevers. Zij willen op drukke momenten of in bepaalde seizoenen extra werknemers kunnen inzetten. Verder staan de marges van winkeliers nu onder zware druk door onder meer hogere kosten voor huur, energie en personeel, zegt het Vakcentrum. Medewerkers flexibel kunnen inzetten, verlaagt die druk volgens de brancheorganisatie deels.

Gedwongen

Werkgevers voelen zich soms gedwongen om terughoudend te zijn bij het inroosteren van scholieren en studenten, melden de onderzoekers. Als jongeren die jonger zijn dan 21 jaar meer dan 48 uur per maand werken, moeten werkgevers een hogere werkloosheidspremie betalen. Daarom wil het Vakcentrum dat werkgevers de lage premie betalen voor alle werknemers onder de 21 jaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.