Nieuws

Bijna zeven op tien mkb'ers moeten deel energiecompensatie terugbetalen

Bijna zeven op de tien mkb'ers die vorig jaar energiecompensatie aanvroegen, moeten een deel van dat voorschot terugbetalen. Het voorschot dat ondernemers via de 'TEK-regeling' aanvroegen, was gebaseerd op modelberekeningen van het verbruik en de prijzen en dus niet op de daadwerkelijke cijfers.

De definitieve prijzen voor 2023 zijn een stuk lager dan de energieprijzen waarmee bij de aanvraag is gerekend, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ruim een kwart van de aanvragers moet om dezelfde reden het hele voorschotbedrag terugbetalen.

Ongeveer 200 bedrijven zullen nagenoeg het maximale bedrag aan TEK-subsidie van 160.000 euro ontvangen, denkt de RVO.

TEK-regeling

De RVO verwacht dat mkb'ers die geld moeten terugbetalen vanaf de eerste week van april een verzoek tot betaling kunnen krijgen. De TEK-regeling was bedoeld voor energie-intensieve mkb-bedrijven die minstens 7 procent van hun omzet kwijt waren aan energiekosten. Horecabedrijven deden de meeste aanvragen, meer dan 3.900.

In totaal hebben 10.806 ondernemers een tegemoetkoming voor hoge energiekosten aangevraagd. De energiecompensatie kon worden aangevraagd voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december vorig jaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.