Nieuws

Deloitte wil alle accountants dit jaar met AI laten werken

Deloitte wil dat alle accountants in de Nederlandse controlepraktijk dit jaar gebruik gaan maken van artificial intelligence (AI). Dat moet het werk ook aantrekkelijker maken.

Tegenover het FD benadrukt Gera Hamer, managing partner audit & assurance bij Deloitte, de grote voordelen van de inzet van AI bij controles. De technologie dient vooral als taalkundig hulpmiddel, maar kan ook verantwoordingen toetsen op regelgeving.

Het AI-model Headstart is gebaseerd op ChatGPT. Deloitte schonk bij de inzet extra aandacht aan privacy, informatiebeveiliging en kwaliteit, zo schrijft het FD. Ook de andere big four-kantoren experimenteren met de inzet van AI, maar zijn minder uitgesproken over de inzet ervan in de praktijk. 

Aantrekkelijker

Volgens Hamer maakt de inzet van AI het werk "aantrekkelijker en uitdagender, en het gebruik scheelt heel veel tijd", zo stelt zij tegenover de krant. Deloitte gaat het gebruik van AI in de zomer "herijken" en het gebruik ervan verder stimuleren. Dit jaar moet Headstart bovendien worden geïntegreerd met het internationaal binnen Deloitte veelgebruikte AI-programma PairD.

Uiterlijk in het jaarcijferseizoen 2025 moeten alle accountants binnen de Nederlandse organisatie Headstart inzetten bij het controlewerk. Volgens Deloitte werkt circa de helft van alle achtduizend medewerkers al met het programma, ook in de fiscale- en adviespraktijk.

Meer werk

Hamer erkent dat de inzet van AI nog niet de oplossing is voor het tekort aan accountants, omdat de hoeveelheid werk nog steeds groeit, onder meer als gevolg van nieuwe en complexe regelgeving en nieuwe werkzaamheden zoals duurzaamheidscontroles.

Ook in de toekomst blijft AI vooral een hulpmiddel, "de accountant blijft achter het stuur zitten en moet kritisch nakijken", aldus het FD. Volgens Hamer houdt de accountant dankzij AI wel "meer tijd over voor complexere zaken".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.