EU toch eens over CSDDD-wet voor verantwoord ondernemen
Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan, hebben toch de steun van de EU-landen gekregen. De wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen is wel sterk afgezwakt, na fel verzet van grote bedrijven.
De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) legt grote bedrijven een voorzorgsplicht op. Bedrijven moeten voortaan voorkomen dat bedrijven eerder in de productieketen mensenrechten schenden en het milieu of klimaat schaden.
De EU-landen en het Europees Parlement sloten in december al een principeakkoord over de wet die deze ketenaansprakelijkheid regelt, maar grote landen als Duitsland, Frankrijk en Italië krabbelden terug. Onder druk van het bedrijfsleven eisten ze versoepelingen. Daardoor gaan de regels nu voor veel minder bedrijven gelden dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Vogelvrij
De regels maken bedrijven juridisch vogelvrij, klaagde het bedrijfsleven. Ze zouden de samenwerking met buitenlandse partners bijna onmogelijk maken. Onder meer de grote Nederlandse baggeraar Boskalis noemde de ketenaansprakelijkheid, waar Nederland ook zelf aan werkte, als reden om zich misschien buiten de EU te vestigen.
De wet moet nog definitief worden goedgekeurd door het Europees Parlement, wat tot dusver strengere regels bepleitte. Maar PvdA-Europarlementariër Lara Wolters, die namens het parlement onderhandelde, is niet ontevreden. "De goedkeuring van de anti-wegkijkwet door de lidstaten is een overwinning voor mens en milieu, en een verlies voor cynische lobbyisten", stelt ze. Het is na vijf jaar onderhandelen "de hoogste tijd om een grote stap richting de eerlijkere economie van de toekomst te zetten".
Net op tijd
De instemming van de EU-landen komt net op tijd. De wet kan volgende maand nog net door het parlement worden geloodst, voordat het zich opmaakt voor de Europese verkiezingen. Was dat niet gehaald, dan had het werk waarschijnlijk helemaal over gemoeten.
Niet alle voorvechters van de wet tellen hun zegeningen. Onder meer het Wereldnatuurfonds noemt die "geen schaduw" meer van het oorspronkelijke voorstel.
Bron: ANP
Gerelateerd
Ruim 55.000 bedrijven zetten in op duurzaamheid
Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid. Dat blijkt uit de SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024.
Planbureau: zonder kringloopeconomie dreigen tekorten
Als niet snel meer werk wordt gemaakt van de kringloopeconomie, dreigt veel verspilling van grondstoffen en zit Nederland rond 2050 mogelijk met "ernstige tekorten"....
Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden....
Rechtszaak tegen EU om 'groene' status vliegtuigen en schepen
Milieuorganisaties gaan de Europese rechter in Luxemburg vragen om vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen draaien, te schrappen uit de EU-lijst van...
Prijsdalingen van lithium en nikkel zitten energietransitie dwars
De prijsval van kritische metalen als lithium, kobalt en nikkel zit de wereldwijde energietransitie dwars, waarschuwt Allianz Trade. Volgens de kredietverzekeraar...