Nieuws

Fiscaal surfen - Week 10

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Coronaschulden

Wat mag Nederland van zijn accountant verwachten bij de coronaschulden-problematiek?
Meer dan tachtigduizend ondernemers zijn niet in staat om hun coronagerelateerde schulden bij de Belastingdienst, het UWV en de RVO op tijd af te lossen. Ook is er een nieuwe groep ondernemers die begint met het opbouwen van nieuwe belastingschulden. Verder zijn er ondernemers die momenteel nog wel hun aflossingsverplichtingen nakomen, maar verwachten dat ze op korte termijn niet meer in staat zullen zijn om aan deze verplichtingen te voldoen. Wat mag Nederland en de ondernemer verwachten van de accountant?

Opgaaf UBD

Ook opgaaf UBD 2022 en zo snel mogelijk opgaaf UBD 2023 voor btw-verlegd situaties
In een speciaal Becon-overleg over de opgaaf UBD in btw-verlegd situaties heeft de Belastingdienst aangegeven dat voor btw-verlegd situaties ook nog een opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. De Belastingdienst meldt verder dat in ieder geval zo snel mogelijk een opgaaf UBD 2023 voor deze situaties gedaan moet worden.
(Bron: NBA)

LKV

Misschien toch recht op LKV bij overgang van een onderneming
Hebt u een (deel van een) onderneming overgenomen van een andere werkgever? Dan hebt u mogelijk te maken met een 'overgang van een onderneming'. In onze beschikkingen 'Wet tegemoetkomingen loondomein' (Wtl) gaan wij er in dat geval van uit dat het recht van de overdragende werkgever op een loonkostenvoordeel (LKV) voor een werknemer niet naar u mee overgaat, ook al is er een geldige doelgroepverklaring. Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad gaat dit recht wél over naar de overnemende werkgever. De Hoge Raad gaat hierover nog uitspraak doen.
(Bron: Belastingdienst)

Box 3

NSC wil nieuw box 3-stelsel vóór nieuw kabinet behandelen
Kamerlid Folkert Idsinga van Nieuw Sociaal Contract (NSC) overweegt om volgende maand bij een ingelast Kamerdebat over de problemen met de vermogensrendementsheffing een motie in te dienen met het verzoek om niet langer te wachten op een nieuw kabinet en het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel alvast naar de Kamer te laten sturen.
(Bron: TaxLive)

Belastingstelsel

Rapport 'Belastingen in maatschappelijk perspectief' gepubliceerd
Het rapport beschrijft de doelen en randvoorwaarden waaraan belastingheffing moet voldoen en komt van daaruit met aanbevelingen om het Nederlandse belastingstelsel beter te laten functioneren en eenvoudiger te maken.
(Bron: Deloitte)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.