Nieuws

Fiscale constructie van PwC volgens de rechter niet houdbaar

De rechtbank Amsterdam wijst een fiscale constructie af, die PwC eerder adviseerde aan het Amerikaanse bedrijf Innophos, rondom de fusie van twee Nederlandse dochterbedrijven. Ook de Belastingdienst vindt de constructie niet in de haak.

Daarover bericht het FD, op basis van een uitspraak van de rechtbank van 31 januari, die op 23 februari is gepubliceerd.

PwC adviseerde voedings- en chemieconcern Innophos in 2018 om twee Nederlandse dochterbedrijven met terugwerkende kracht per 1 januari te laten fuseren, aldus de krant. Op die manier kon het Amerikaanse bedrijf de dat jaar ingevoerde beperking van de renteaftrek omzeilen en zo minder winstbelasting betalen.

Te laat gedeponeerd

Omdat de benodigde stukken voor de fusie tussen de dochterbedrijven te laat waren gedeponeerd bij het handelsregister, ging de voorgenomen fusie echter niet door. Reden voor Innophos om een schadeclaim in te dienen tegen het notariskantoor Heussen, dat de stukken destijds niet tijdig bij het handelsregister had aangeleverd.

Hierdoor moest Innophos volgens het FD uiteindelijk ruim vijf miljoen euro aan extra winstbelasting betalen. Innophos wilde dat bedrag op het notariskantoor verhalen. Heussen erkende de gemaakte fout, maar bestreed dat Innophos de renteaftrek had kunnen blijven toepassen als de fusie wel op tijd was afgerond, zo schrijft het FD. De rechtbank gaat daar in mee en ook de Belastingdienst deelt dat standpunt.

Vergelijkbare gevallen

Innophos noch PwC willen tegenover de krant commentaar geven op de zaak, maar het Amerikaanse bedrijf laat wel weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

PwC stelde tijdens de rechtszitting tien vergelijkbare gevallen te kennen, waarin de Belastingdienst renteaftrek na een fusie wel toestond. Nadat de fusie van de dochterbedrijven in 2019 alsnog in het handelsregister was vastgelegd, maakte Innophos in 2019 ook gebruik van de fiscale aftrek.

De rechtbank en de Belastingdienst stellen niet bekend te zijn met de door PwC aangevoerde vergelijkbare situaties. Mocht de uitspraak in beroep standhouden, dan kan Innophos proberen de schade te verhalen op PwC, denkt het FD, wegens het geven van een verkeerd advies. “Andere gedupeerden zouden dat ook kunnen doen.”

Maatschappelijk aanvaardbaar

In een tweede artikel refereert de krant in het kader van deze kwestie aan eerdere statements van de voorzitter van de fiscale praktijk van PwC. Het kantoor zou bepaalde constructies niet meer voor haar rekening willen nemen, omdat die maatschappelijk niet langer aanvaardbaar zijn.

De geschetste fiscale advisering in het geval van Innophos past niet bij zo’n stellingname, aldus het FD. “Die belofte heeft PwC er niet van weerhouden klanten een opzetje te adviseren om winstbelasting in Nederland te kunnen ontlopen.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.