Nieuws

Klimaatrechtszaken 'schadelijk voor Nederlandse bedrijfsleven'

Klimaatrechtszaken van milieuorganisaties tegen concerns als Shell, ING, KLM en Ahold zijn zeer schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven, meent Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland. Ondertussen zegt Milieudefensie dat het bewijs tegen het olieconcern alleen maar sterker is geworden.

De klimaatrechtszaken helpen volgens Shell-topman Everts niet om investeringen in Nederland te laten plaatsvinden. "Het lost de problemen niet op en dwingt bedrijven om kleiner te worden en banen naar het buitenland te verplaatsen", stelde hij recent in het programma WNL Op Zondag.

Eerder won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell, waarbij de rechter oordeelde dat het olie- en gasconcern de CO2-uitstoot sneller moet terugdringen. Shell ging in hoger beroep, waarover binnenkort een uitspraak wordt verwacht.

Blijven tanken

"Als het hof de uitspraak van de rechter handhaaft, dan zul je zien dat benzinestations moeten worden verkocht aan een ander bedrijf om te voldoen aan de eis. Maar daarmee is de vraag niet veranderd, mensen zullen gewoon blijven tanken", aldus Everts. "Dat is ons probleem met de uitspraak, dit is niet de oplossing", vervolgt hij.

Shell is volgens Everts de grootste investeerder in duurzame energie in Nederland. "Wij investeren hier 6,5 miljard in wind op zee, in de grootste groene waterstoffabriek op de Maasvlakte, in een enorme biobrandstoffenfabriek, we investeren in laadpalen, in de opvang van C02", stelt de directeur.

Eerder deze maand heeft Shell zijn tussentijdse doel om de uitstoot van C02 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent ten opzichte van 2016.

Hoger beroep

Milieudefensie denkt in het hoger beroep van de klimaatzaak tegen Shell nog sterkere argumenten te hebben dan in eerste aanleg. "We hebben er het volste vertrouwen in. De feitenbasis is alleen maar verder gegroeid, wetenschappelijk is nergens een stap terug gezet", aldus directeur Donald Pols.

Zowel uit de klimaatwetenschap als uit eigen onderzoek naar Shell haalt Milieudefensie nieuwe munitie om de eisen kracht bij te zetten. Het hoger beroep start begin april bij het gerechtshof in Den Haag.

De rechters gaven de eisers in 2021 grotendeels gelijk. Ze wezen erop dat de fossiele brandstoffen van Shell een CO2-uitstoot veroorzaken die groter is dan hele landen. De opwarming van de aarde waaraan die uitstoot bijdraagt, levert "ernstige risico's op" voor het recht op leven en andere mensenrechten, redeneerden de rechters.

Resultaat- en inspanningsverplichting

Shell moet de uitstoot die het veroorzaakt uiterlijk eind 2030 met 45 procent hebben verlaagd ten opzichte van 2019. Voor de uitstoot van eigen activiteiten is dat een "resultaatverplichting". Ook de uitstoot van bijvoorbeeld automobilisten die benzine van Shell tanken, moet omlaag. Daar geldt een "zware inspanningsverplichting".

Als ook het hof Shell dwingt tot vermindering van de uitstoot, gaat Milieudefensie ervan uit dat het bedrijf zich daaraan houdt. Als het gaat om de naleving, kan van belang zijn dat Shell sinds 2022 het hoofdkantoor in Londen heeft. Voor het verloop van het hoger beroep zelf maakt dit volgens Milieudefensie niets uit.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.